lördag 20 mars 2021

Vita fläckar

här vilar Plundring, svält, förgiftning, Palmstjerna -68

 Att söka efter sammanhang bland sådant som är nytt och okänt har varit viktigt för människans överlevnad. Vi letar och finner utifrån de begränsningar vi har, och med ledning av våra kognitiva färdigheter och kunskapsnivåer når vi olika resultat. Kunskap sägs öka genom inlärning, medan kognitionsförmågan slits ut med tiden eftersom hjärnans kapacitet kan minska genom sjukdom, utarmning och slitage. Borde inte även inlärningsprocessen ta stryk då? Enligt hjärnforskningen, baserad på kemi och naturvetenskap, letar synapserna i hjärnan nya vägar och tar sig förbi skadade partier, och finner därför sammanhang där de förut varit omöjliga att se. Men för att läkningen skall kunna vara möjlig och resultatet sunt krävs tid och utrymme, menar humanvetenskapen. Tid och utrymme är dagens akilleshäl. Vad händer i en stressad hjärna när den ständigt matas med övertygande fakta, och staplar dessa ovanpå varandra utan inbördes sammanhang eller eftertanke? Är inte detta precis vad som händer i konspirationsteorierna, där motsats på motsats bygger upp ett Babels torn, en befästning som strider mot allt vad forskning och vetenskap heter. Läggs därtill känslan av oro, och med hjärnans naturliga katastrofläge är faktum beseglat, vi känner oss säkra genom gemenskapen - oavsett budskapet. 

 

Trubbfjädermossa, Homalia trichomanoides

De vita fläckarna på kunskapens och kognitionens karta är ännu relativt outforskade, åtminstone utifrån vetenskapernas sfär som bygger på ett stort material som både kullkastar och bekräftar sig själv. Detta ständigt pågående processarbete som heter forskning, bygger på samlad lagring av kunskap och förmåga som kräver både tid och utrymme. När nu politikens sfär bryter in, med sina krav på ovedersäglig bevislighet och garanti, formas skeden som gör vetenskapen föråldrad och kostsam; beslut fattas utifrån en förenklad hypotes, ofta matematisk-ekonomisk, och implementeras under en femårsperiod. Där vetenskaparen å ena sidan bygger sin trovärdighet på att vara försiktig, öppen, vidsynt och bred, bygger politikern sitt rykte och trovärdighet på att vara akut, handfast, pålitlig och begränsad. Det är här allt klaschar.

En outbildad liksom en bildad är idag i första hand en politisk person. Vi styrs av handlingar och mäter framgång genom bevislig utveckling mot något som går att få inom en livstid. Hur många bilar vi har haft, vilka mobilmodeller, ett allt större hus och längre resmål vittnar om det korta tidsspann vi resonerar kring. Och jag undrar om inte homo economicus har ersatt ratio med sitt ego. 

 

En vilande jätte, Isakstorp

Under veckan har jag upptäckt en vit fläck i närområdet. Här sitter ännu varfågeln på stengärdet och tittar ut över ett småbrutet och mjukt kuperat landskap med enar, ekar och alléer precis som i människans begynnelse, och bakom varje krök jag passerar öppnar sig en ny vy och molnen som tornar upp sig bakom bryn och lövträd ritar ystra evighetssymboler i skyn. Ett stycke längre bort, i ett litet hemligt reservat med mossbelupna avenbokar, lindar, askar, där döda stammar värdigt intar sin sista vila i fuktbemängda bäddar, vaktas alltsamman av skogsstjärnan som snart öppnar sin Argusblick och skådar över landet som varit. Det är i den gemenskapen jag vill leva, här bland det som är skönt ska även mina vitnande ben få ro. 

 

Skogsstjärnorna frodas aldrig. 

De bara reder sig 

med karg nätthet i mossan.

 

De är spensliga

men vet inget om den söta vekhet

du vill tillskylla sommaren.

Det spensligas bestämdhet 

är inte mindre än ekens.

 

- Skogsstjärnorna av Harry Martinson, 1945


The Wizards From Kansas - Codine

Flyaway Days

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar