tisdag 11 augusti 2020

Klass

Hans Holbein d.y Ambassadörerna, 1533
När vi nu går in i en ny termin har spelreglerna ändrats drastiskt, återgång till det normala heter det, men var beredda, heter det. Vad det nu kan betyda. När storstadsregionernas kurvor har planats ut kan man inte snabbt nog besluta om nya prioritetsordningar, det är litet som på en galärfarkost som saknar tillräckligt med åror, så man beslutar att lägga alla på samma sida. Vad hände med allvaret? Har statskassan tagit slut?
Det är mycket som funderas kring, särskilt märkligt är det allt när högerfalangen plötsligt är märkbart tyst. Inväntar de det som måste ske, det oundvikliga kaos som blir följden ute på regionerna när pengarna är slut och vi märker hur inkompetent och lagvidrigt handhavandet kring sjukvården har blivit på landsbygden (sjukvård gäller alla, förutom på privatkliniker där vårdgarantin inte gäller), innan de slår till och hugger ner med bilan lagom före valåret. Man undrar, sa flundran. Vid det laget finns det inte en själ som minns vems politik det var som förde oss till den grad av absurd centralisering och världsmästerskap i privatisering av välfärd som vi harvar runt i idag. Väljare, stå ditt kast.

Det bollas med siffror till höger och vänster, trollas och fixas och beskylls och göms undan. Vem hade för en sekund glömt bort att våra skittskyddsexperter faktiskt har en övergripande plan att ta hänsyn till, som statlig förvaltning är Folkhälsomyndigheten ytterst politisk. Klart som korvspad att planen i första hand gäller att dölja den dåliga beredskapen, för hur skulle det se ut annars. När man tidigare talade om att plana ut kurvor var det för att man mycket väl kände till att lagren var obefintliga, att sängplatserna undertaliga, och att det fanns fler inom förvaltning än kärnverksamhet, för så ser det ut i landet NPM. När så statsmiljaderna började rulla blev det än mer tydligt vad som skulle synas, och vad som måste döljas. Eftersom NPM spelar med managementregler, blev det naturligt att managementföretag som SAS drog vinstlotten, och vården och skolan drog nit. - Äh, det räcker med en applåd.

Prioriterade målgrupper är riksdag och regering, andra statliga myndigheter, regioner, landsting och kommuner, länsstyrelser samt olika intresseorganisationer, står det på Folkhälsomyndighetens hemsida. Var står privatägda skolor, privata sjukhus, ja allt som kallas välfärd men som är vinstdrivande, då? Gällande de privata sjukhusen kunde vi tidigare i år se att det var alldeles Ok att göra vinster genom försäljning av sjukhusmaterial och Coronatester, och i övrigt slippa dra sitt strå till coronastacken*. Det är därför helt i sin ordning att prioritera kärnverksamheten, läppar, bröst och rumpor måste förstoras, det är en naturlag som kallas aktiebolagslagen och den tummar man inte på. Därför behöver sjukvårdspersonal arbeta i första hand, i vilken mån de fått smittskydd är dock litet oklart och höljt i dimma. Vad som nu kommer att ske med privatskolorna blir framtidens mysterium. Ska lärarna bli våra nya galjonsfigurer och hängas ut där, längst fram, likt de osynliga sjukvårdarna och lågavlönade undersköterskorna tidigare i vår.
Tala om klasskillnader! Jag undrar så vem som går helskinnad och pälsbrämad ur detta...

detalj, hämtad ur Jstor



*Staten ersätter Region Skåne med 750 kronor per test medan regionen för tjänsten bara betalar 475 kr och därmed tjänar 275 kr på varje test. Till det kommer patienternas egenavgift på 200 kr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar