måndag 23 mars 2015

Nässelsoppa


idag tänkte jag bjuda mig på en vårsoppa full med spårämnen, magnesium, järn (och grus om man inte är jättenoga med rensningen). Jag börjar med att hänga upp tvätten och tar sedan på mig ett par tunna gummerade handskar och går ut i trädgården med min vän Margrethe, en orange skål som jag köpt på NK i Stockholm.

Det finns många fördelar med att plocka nässlor såhär tidigt, en är att du verkligen får de spädaste skotten, en annan är att du ser till att reducera nässlorna till sommaren.Se till att plocka skålen full, minst 1,5 L bör du ha för att det ska löna sig och tänk på att rensa bort de hårda stjälkarna redan när du plockar, så slipper du så mycket efterarbete. Nu slänger du upp skörden på en ren handduk och plockar ren skotten från sådant du inte vill ha i soppan.


Upprepa proceduren med handduken några gånger, du kommer att märka att det lönar sig. Har du tur så blåser det en liten vind som hjälper dig att rensa bort torrt gräs och mossa. 

Nu går du in och repeterar handdukstricket innan du sköljer skotten i flera vatten, så att allt utom nässlorna försvinner. Du vill inte få grus i tänderna. Därefter kokar du upp ett par liter vatten i en kastrull och förväller nässlorna ca 8 minuter eller tills de känns mjuka. Häll sedan av vattnet och mixa eller hacka bladen noga. 


Smält 1 msk smör i en stor soppkastrull, vispa i ca 1,5 msk mjöl och rör ordentligt tills det blir en jämn smet, späd nu med ca 7 dl god och varm hönsbuljong. Nu kör du i med det gröna och låter allt sjuda i ytterligare 8 minuter. Under tiden kokar du ägg som är ett måste till! Mina småhönor har inte börjat värpa än, så det fick bli ägg från butiken idag. 


Sådärja, nu är det bara att njuta. Gott, nyttigt och billigt!2 kommentarer:

  1. Mmm... den bästa primören av alla! Ljuvligt!

    SvaraRadera
  2. helt klart! nu händer det saker i trädgården, jag kommer att göra något gott av kirskålen med framöver, och har jag tur (?) kanske ogräset minskar med tiden...

    SvaraRadera