lördag 7 mars 2015

Enuma Elish

Tiamat dödas av Marduk
läser litet om västasiatisk religion och mytologi och förfasas. Inbakad i skapelsemyten blir en kvinnokropp grymt stympad och skändad av Babyons grundare, kungsguden Marduk, som styckar upp urmodern Tiamats gravida kropp i två delar. Hennes ena halva formar himlen och salivet regnmolnen, medan den andra halvan formar jorden och brösten bergen; ur hennes ögons tårar skapas Eufrat och Tigris, och de första människorna beordras gräva bevattningskanaler i hennes kropp för att säkra mänsklighetens fortbestånd. På liknande vis, genom alla religioner, ska vi bli övertygande om värdet i monoteism. Enmansvälde.

I morgon är det internationella kvinnodagen, något som av somliga avvisas som överflödigt, av andra ses dagen som en ouppnåelig dröm. I Indien - "världens största demokrati" - kan kvinnor bli utsatta för grova sexuella övergrepp om de är ute efter middagstid, och när kvinnor blivit skändade anklagas de, fryses ut, och tar slutligen sina liv eftersom skammen är för stor, om de inte redan har dött under våldtäkten. Poliserna vägrar ta anmälningar. Dokumentären Indiens Dotter har förbjudits i Indien.

Siffrorna är skrämmande. Världen över skändas, våldtas, styckas, förnedras och misshandlas kvinnor på grund av sitt kön och deras försvarare är oftast män. Parallellen till den akkadiska skapelsemyten är slående men inte ens Nimrods stadsmurar står pall för Isis härjningar. Namnet Isis som en gång inneburit sundhet, äktenskaplig kärlek och visdom, i formen av en bevingad kvinna, har annekterats av sin raka motsats.

Isis till vänster i värdeperspektiv. Osiris till höger.

Ash Ra Tempel - Amboss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar