fredag 18 oktober 2013

städdag

jag rensar tankar och laddar så smått inför fredagsstädet och arbetsdagen. Det är fasen vad mycket damm som hinner samlas under en vecka, även då man småplockar litet varje dag. Förstår inte varifrån all skit kommer...

Igår fick jag undan litet damm. Var med mamma på lasarettet hela dagen och fick några frågetecken uträtade. Vi har en lång resa kvar men ett rakt besked är alltid bättre än att sväva i ovisshet. Tänk bara att det skall behöva ta sådan tid! det enda som behövdes var ett ultraljud, tester som skall tolkas av en expert med befogenhet att uttala sig... en av medicinerna hon hittills blivit ordinerad visade sig nu vara direkt skadlig.

Kobras senaste avsnitt handlade om vår tids besatthet vid tester, som en önskan att få snabba och heltäckande svar genom ytliga och riktade frågor. Att slippa ta ansvar genom att låtsas vara engagerad. Klicka i rutor, jämföra oss med andra människor. Individer inordnas i grupper med på förhand givna svar och inbyggda snäva begränsningar. Noreena Hertz menar att vi fattar upp emot 10.000 beslut varje dag... och ovanpå dessa kommer livsavgörande beslut, etiska beslut, vilket vin jag väljer, vilken kommentar på fb jag väljer att gilla, vad jag skall äta, vad jag skall tycka, vilken väg jag skall ta. För var gång vi ändrar fokus för att fatta ett nytt beslut tar det oss 22 minuter att återkomma till det vi egentligen höll på med.

Tester hjälper oss att slippa ta ansvar i denna skog av beslut, men gör även att vårt beteende riktas. På gott och ont! för även om tester känns förutbestämda kan de även blottlägga och ändra på invanda mönster. Tag Bechdel eller Chavez-Perez-testerna som exempel.

Snart har jag också smält tankarna på mitt val att inte ta ett heltidsjobb. Även om det inte var ett drömjobb så hade det varit skönt att kunna tacka nej av andra skäl än bristande ork. Och med tanke på Kobras avsnitt så passar min personlighet bra in på psykopatsmönstret så jag ligger lågt med att beskriva min belägenhet för människor med maktbehov eller önskemål att sälja in medicin eller feel-goodmaterial!

Nu blir det städa av för snart är det fredag på egen hand. T skall på långhajk med scouterna och väskan är redan packad. Jag är så glad att hon gillar att vara ute och minns hur det var, kompisar, sena nätter, bus och hemligheter. För egen del blir det en lång promenad, bok, film, litet middag med mörk choklad och en liten calvados och tidig natt. Det mår jag bra av, no tests needed. Nu tänker jag undvika några tester på ett tag - utom en! hos optikern om ett par timmar, men den tar jag med glädje!

Just like Water - Israel Nash Gripka
Through the Door - Israel Nash Gripka

The Other Side Of Light - The New Alchemy

2 kommentarer:

  1. Åh, jag hoppas din fredagskväll blev just sådär vilsam och god som en egen stund kan vara...

    SvaraRadera
  2. det blev den faktiskt, även om det alltid tycks ta ett tag att få ro, men sedan, när man väl ligger där vid brasan och alla måsten är undanröjda, DÅ kommer det där välbefinnandet direkt. Då måste man fråga sig; - varför gjorde jag inte detta tidigare? ;)

    SvaraRadera