onsdag 16 oktober 2013

in mysterious ways

bilder påverkar oss, vi påverkas av bilder. När min flicka överväger att lägga in en bild av Eminems händer som bakgrundsbild på mobilen är det inte något jag lämnar obemärkt. Vad är det som får henne att vilja se en obscen gest varje gång hon plockar fram mobilen, vad är det för signaler hon sänder ut för sina vänner och den hon går runt och är hemligt kär i? Vill hon verkligen att de hon gillar skall behandla henne utan respekt, ge henne en fuck ya-attityd och vara arga, missförstådda och ledsna?
Nej.
Så var det naturligtvis inte heller, hon hade inte tänkt på saken på det viset. Hon hade inte insett att det är hon själv som avgör vilken omgivning hon vill ha. Hon insåg inte att den respons hon skulle få, hur hon skulle bli bemött och betraktad hänger ihop med de signaler hon lämnar. Är det då inte konstigt att killen som går och är hemligt kär i henne blir burdus och taskig, säger elaka och nedsättande saker? för det är ju så vi tjejer vill ha det.
Nej.
Så är det naturligtvis inte.

Nöjesindustrin works in mysterious ways, nämlich. Charlotte Church är musikern som attackerar musikindustrins sexistiska budskap inifrån. Cindy Gallop är reklamkvinnan som ifrågasätter porrestetiken och dess genomslag som läromedel via lättillgängliga porrkanaler på nätet. Båda frågar sig hur sjutton det kommer sig att flickor idag ser ut som underlägsna sexslavar / Lolitor och får det att framstå som ett eget val eller att pojkar tror att våld och en hård attityd gentemot flickor lönar sig? Videons lek med rollspel, avsedd för att roa och sälja, blir ringar på vattnet och barn runt om i världen tror att det bara finns ett sätt man ska se ut på för att få uppmärksamhet, eller ett sätt att vara på för att bli erkänd. Videor blir facit för barn som tror att de behöver göra likadant och vara likadana för att lyckas ta sig fram, i skolorna, på gatorna, i hemmen och på festerna, på lägret, fritidsgården och bakgatorna.

Föräldrar som ser sina barn ta åt sig skapade roller gör likadant. De rakar skrev, sprutar silikon, pumpar läppar och gungar fram som ankor i skyhöga klackar på kullerstensgator och grusgångar, och ser på så vis till att barnen gör på samma vis. Learning by doing. Allt med den goda föresatsen, att skydda barnen från att bli utsatta.

När vi dagligen omger oss av bilder, gjorda för att få uppmärksamhet i konkurrensen om köpare, är det lätt att glömma bort att det är VI som är målgruppen. Kvinnor som män och alla mittemellan.

Ställ frågan... vem vill DU imponera på? Hur vill DU ha det? Vad är sexigt, vad får sig att klicka?
Det finns aldrig enkla svar, men ibland kan det vara enkelt att sticka hål på ballongen. Åtminstone för en stund... för bildens kraft och budskap fortsätter att påverka oss. Den tar bara andra vägar.


Into The Heart - U2
Mysterious Ways


Sardanapalus död
Bilden av en feminin och vek orientalisk man vars handlingsförlamning fick dystra samhällskonsekvenser, fick stor politisk genomslagskraft, allt i enlighet med 1800-talets koloniala politik.
Eugène Delacroix


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar