torsdag 10 oktober 2013

leta

att leta efter mening. I Babels 18:e avsnitt som jag tittade på igår talades det om romaner och gästerna i studion fick recensera boken ingen har läst men alla tycks älska - Hjärtat jagar allena av Carson McCullers. Det talades om att tillhöra. Jessica Gedin citerade en stålblank rad* ur boken och avrundade så skönt med orden, att hon aldrig förr läst en roman som talar så litet och lyssnar så bra. Det fick mig att vilja läsa. NU.

Att tillhöra, att se sammanhang i tillvaron, en mening med livet genom att läsa, dra paralleller. Jag blev riktigt besviken på en av mina favoritbloggare idag som med raljerande och politiserande ton ser ner på höger hjärnhalvas fabulerande förmågor som han ser som ett tecken på manipulativ förmåga. Antagligen var detta skrivet i affekt, han citerade sig själv med samma slutsats dragna vid två tidigare tillfällen.

Läsning av böcker kan verka läkande, just för att det hjälper oss att se sammanhang, skriver Hannes Fossbo för SvT idag. Oavsett vad vi läser, så ger oss andras insikter och tankar kring livet kickar. Och oavsett hur vi skapar mening, och av vilka länkar vi skapar sammanhang, så är det ett tecken på att vi tänker bortom det givna. Det kan omöjligen vara en dålig sak...

(skrivet i lätt affekt)


* "Hans ensamhetskänsla var så pinsam att den fyllde honom med skräck"

Och... så fick då äntligen Alice Munro priset! Äntligen. Hade min mormor skrivit, då skulle det vara i novellform och i stil med Munros enkla, nära och vackra vardagsdramatik. Porträttlikheten finns där redan.

2 kommentarer: