fredag 30 oktober 2020

villhöver


 Jag får regelbundna rapporter från min student i V. Götalandsregionen, där har de flesta biblioteken stängt och det har blivit väldigt knepigt att mötas inför tentor och annat som behövs för att hålla flitens lilla lykta lysande. För en student som har valt att bosätta sig i smeten för att få tillgång till information och litteratur är det extra svårt. Hon skuldsätter sig, för vad? 

Skillnaden på tillgänglighet och service mellan landet och staden är påtaglig, och sedan vi flyttade hit från Stockholms innerstad har hon fått vänja sig vid mycket som jag har svårt att tro att en innerstadsbo skulle acceptera ens en dag. Allt ifrån skolskjutsen, tand- och sjukvården, kollektivtrafiken, till inköp och nöjena har blivit allt svårare att få ihop under dygnets vakentimmar. Kostnaderna för tiden och resan till arbete, skola, kultur, vård och omsorg, har successivt förts över på individen, och den bristande kollektivtrafiken och samhällsservicen - som lagligen är alla människors lika rätt - skyller våra folkvalda på... kostnader. Det läggs ner skolor och busslinjer på löpande band. När blev vård och skola en kostnad, och kultur? Vi som bor på landet får helt enkelt skylla oss själv, särskilt om vi råkar bli sjuka eller åldras. Något som övergår mitt förstånd är alla gnällspikar häromkring som anser att skattesänkningar är den viktigaste valfrågan, fast säg den politiker som vinner väljare på något så osexigt som höjda skatter eller miljömål, när man för utlovade helikopterpengar kan resa till Thailand på svensk julresa istället? Våra förtroendevalda kommer att skratta hela vägen till sin privatfinansierade sjuksäng med utsikt över ett stinkande innanhav, men först efter att de tagit ett stärkande nakendopp i en hotellpool och tafsat på underordnade. Livet ska ju levas. Trista människor ska vara tacksamma.

Avståndet mellan stad och land blir alltmer likt tektoniska landplattor. Vi glider isär och talar olika språk, behoven är så i grunden olika. Så länge man kan göra politisk och/eller ekonomisk karriär som kommun- och regionpolitiker lär det inte finnas många som verkligen arbetar för sitt områdes bästa. Småkommun, bliv vid din läst. Sverige som land har tappat greppet över sina goda värderingar och i ökande grad efterliknar vi USA, vars system det finns mer än fog för att lämna medan tid är.

Tacksamhet. Är det vad vi behöver? Kan man tackla livet från andra håll; vad är viktigt, vad gäller för att överleva, resiliens och kompetens, sådant som jag har ägnat minst åtta år att fundera på kanske ytterst har varit att kamma utvecklingen mot avgrunden medhårs? Vi gnällrövar bör enas och ta upp de gemensamma problemen istället: sådant som verkligen gör det värt att leva i, och som lägger till grund för varför, vi vill leva i ett samhälle. Vad sägs om medborgarlön!



Under tiden jag började skriva försvann fyra av mina hönor. Jag överraskade en rovfågel som satt på min gammelhöna, henne har jag nu fått begrava, och hittade två vettskrämda hönor under eftersöket. Efter tre timmar hittade jag de övriga, rädda men vid liv! RIP bästa gammelmormor.

Kinks - I'm Not Like Everybody Else

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar