söndag 9 augusti 2015

indiansommar

Kvesarum

tornseglarna, tranorna, trollsländorna och fjärilarna har blivit fler de senaste veckorna och jag har aldrig tidigare sett så många storkar ute på fälten. I förrgår åt jag sommarens första primörer och nyfångad torsk hemma hos en vän. Ute i naturen känns det som om sommaren summerar sig, tar farväl, men vi får åtminstone några riktigt fina dagar innan skolstarten. Jag är nu glad över att slippa ha mer än korta tider som väntar på mig där, på andra sidan sommarskranket, tösen börjar åttonde klass och får nya lärare i alla ämnen utom två, grannarna med klasskompisen har flyttat och barnen ska byta skola, så det känns bra att jag finns här i absoluta närheten, ett tag till.

augustiprimörer


Det hade varit lätt att falla in i tillbakablickar och melankoli men under en blå himmel är den känslan avlägsen, inte ens en envis förkylning eller mensvecka lägger full sordin, möjligen att orken och en saknad efter tösen känns trist och litet ensamt, men jag vet att efter några dagar har jag vant mig och går då in i en annan sorts mood; förstärkt från boken jag läser. Sjöfartsnytt är en svart, humoristisk berättelse om en otursförföljd stackare, en looser med ett stort hjärta. Man-vänjer-sig-attityden är tät och lätt att känna igen. Jag älskar den.

Igår lyssnade jag på Annika Norlins sommarprat i P1och blev sedan tvungen att leta upp Liv Strömquists dito från 2013 också. Tänk att jag hade missat den, och vilken guldgruva P1:s arkiv är! Nej, mig går det inte någon nöd på.

Från min morgonplats på trappan hör jag tvättmaskinen och längre bort porlar bäcken, det vet jag. Sommaren har varit generös med vatten och brunnen är välfylld. Så nu har jag bara en matta kvar att tvätta och sedan kan jag vila mig inför sensommaren. Funderar på att lägga några internetminuter på att fortsätta leta efter de där gummistövlarna jag vill ha till hösten, och på vad jag ska skriva om på boken som ligger på jäsning, någonstans där i bakhuvudet... Bredvid mig ligger boken och väntar, det är en gammal tummad upplaga jag köpte för 5 SEK på loppis, den tar jag nu med till hängmattan, och sedan ska jag gå en runda i trädgården, titta på den från olika vinklar, tar med en sekatör och plockar litet, ta cykeln med de nypumpade däcken på en liten tur och leta kantareller till lunch.

hemma igen2 kommentarer:

  1. De här sommardagarna. Jag ser dem som en farväl-och-vi-ses-igengåva. Njuter dem och samlar fina, sköna minnen att plocka fram ur gömmorna när novemberregnen dundrar in.

    Och just det, ja. Gummistövlar. Tack för påminnelsen. Måste också köpa nya. De gamla har sannerligen tjänat ut.

    SvaraRadera
  2. visst är det härligt med sensommaren, även om vemodet ligger på lur. Det är en fantastisk tur att en är ledig nu, tänk på de stackare som hade två-tre veckor i juli...

    SvaraRadera