onsdag 28 januari 2015

Forza PMS!

en lång dag är över, idag har skolan tagit tolv timmar i anspråk av mitt liv men om jag jämför med förra arbetsplatsen som tog elva timmar varje gång jag satte min fot där så kanske det inte är så hemskt ändå. En ska alltid jämföra!

Idag vill jag berätta om en sådan viktig och behjärtansvärd sak som PMS. Ni vet, dagarna som har utmålats som förblindande svarta, helt omöjliga att umgås, bara depp och grämelse. De där dagarna.

Nu vill jag att du tänker dig in i en ordinär kvinnopersons situation. Det handlar om 50% av världens befolkning (i runda slängar), alltså en ansenlig mängd som under en kort och övergående men cyklisk period, upplever att sinnena är mer skärpta än vanligt. Det handlar om helt vanliga sinnliga egenskaper, som dofter, smaker, hörsel, men även dolda egenskaper, som känslosamhet, gråtmildhet och sinnesdjup. Under tiden som kallats PMS är du mer skärpt, mer energisk, mer känslig och mer fantasifull än vanligt. Du löser svåra problem enklare än vanligt, det är som om du besitter en urkraft som tar så stor energi i anspråk att den enda lösningen är att proppa i dig sockerarter och saltgodis för att hinna i kapp.

Tänk dig nu en situation där du har fått leva ett liv dikterat av någon som inte upplever denna förhöjda känslosamhet utan får lära dig att se på denna fantastiska period av livet som något skamligt och svart, något man skämtar bort och bör gömma och glömma. Tänk dig om samhället, det sociala livet, dina vänner, arbetsplatsen skulle skämta om din och dina jämlikars starka egenskap som vore det en sjukdom, eller än värre - en psykisk åkomma. Skulle du inte tycka det vore väldigt orättvist att få ta emot gliringar och missförstånd, kallsinnighet och utfrysning - när det är precis det motsatta du behöver? Känslighet kräver förståelse, det är inte svårare än så. Alla människor kräver respekt. Svårare än så är det inte. Det är inte utan att en blir ledsen över att tänka på hur 50% av världens befolkning har blivit behandlad och utsatt för systematiserat oförstående och respektlöshet under så lång tid och nu räcker det faktiskt.

Kvinnor överlever trots att vi lever i ett system som motarbetar oss, bryter ner oss. Det gör oss än mer hedervärda. Den outnyttjade, mystifierade livskraften har setts med oblida ögon av människor med religiösa, sekulära, moderna och omoderna politiska motiv och kvinnor har marginaliserats, stympats och nedvärderats, ja till och med dödats på grund av den. Se på PMS som en resurs och talang istället och visa andra med samma egenskaper vederbörande respekt. Se på saken ur ett mänskligt och humanitärt perspektiv, för utan den vore du inte ens här.

Det kan finnas en liten möjlighet (50% chans) att det jag skriver är rätt, så varför chansa. Rätt behandlad blir en vän med PMS den starkaste länken till transcendens du kanske någonsin kommer att komma nära.

Och en sak är säker. Jag tänker inte fortplanta den gamla föreställningen om PMS hos min egen dotter. Hon ska få lov att se på sin sunda kropp med stolthet och glädje och en dag finner hon en jämlik som kan se på henne med samma, respektfulla blick. Det är så vi bygger en framtid. Om även män hade PMS skulle världen sluppit warlords, IS-mullor, kvinnomisshandlare och massmördare, det är jag också säker på.

Visa respekt. Ömhet, värme, förståelse och empati får du på köpet, om du förtjänar det.


Sebastien Bourdon 1653


Drottning Kristina avsnitt 1/2 - Öppet arkiv
Drottning Kristina avsnitt 2/2 - Öppet arkiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar