tisdag 7 oktober 2014

...och de ädla soppornas tidevarv

jag har en god vän som är en baddare på att odla. I helgen kom han förbi med en hel kasse godsaker, däribland en fullständigt gigantisk polkarödbeta, så idag blir det soppa. Borstj har jag försökt mig på ett otal gånger men aldrig blivit riktigt nöjd hittills, eftersom jag ogillar för söt mat eller obalanserade smaker kanske jag borde tillägga.

Här är receptet jag har modifierat efter egen tunga. Allt gäller för en stor kastrull. Det tar ungefär 45 minuter att tillaga, eller beroende på hur het vedspisen har hunnit bli:

4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
olivolja
6 rödbetor eller en gigantisk
2 morötter eller en jättestor
1 burk hela tomater
4 potatisar, normala
1,5 l buljong
2 lagerblad
2 msk fransk senap (gör underverk!)
1 citron (zesten av hela, saften av halva)
bjud med matlagningsyoghurt och ett gott bröd

1. Hacka vitlök fint och lök mindre fint, bryn försiktigt i olivolja
2. Skala och riv rödbetor och morötter. Försök att inte riva dig i tummen eller skiva naglarna. Skala potatisen och skär den i halvor. Gärna små potatis.
3. Kör ner allt i kastrullen, på med tomater, buljong och lagerblad
4. När potatisen kokat mjuk, i med senap och citron, smaka av med salt och peppar
5. Försök att spara till nästa dag, en soppa blir bara godare med tiden

under tiden soppan kokar hinner du ta en promenad runt sjön, för att se gladorna och ormvråkarna äta sig mätta ute på fälten, lyssna på skogen och prasslet av löv under stövlarna, se den stora hackspetten som ivrigt trummar på ekstammarna intill vägen och stå en stund och njuta av en nyfödd kalvs giriga diande som nyfiket avslutas med ett plötsligt smaskande ljud *schlopp*, påföljt av kossans djupa råmande repressalier.  Efter nittio minuter hinner du bli riktigt hungrig och då smakar soppan som allra bäst.

Soup (1970)

2 kommentarer:

  1. Underbart! Soppa kräver promenadinledning!

    SvaraRadera
  2. det hänger ihop som lera och långhalm! skiter björnarna i skogen? :D

    SvaraRadera