fredag 22 maj 2020

Mellan hägg och syrén


Tösen har paddlat med skolans avgångsklasser idag, och är åter på väg, nu för att möta upp klasskompisarna. De ska träffas i en lada som ägs av en klasskompis pappa, och där kommer de även att hålla studentfesten på kvällen efter mottagningen. Ladan har de tidigare tömt och sopat ren och nu ska de alltså testa den. Med en kortlek och varma kläder i en ryggsäck försvann hon, lycklig som en lärka över en sommaräng.

Festerna och evenemangen avlöser varandra och det verkar faktiskt som om eleverna hittar på mer kul tillsammans nu när de måste lita till sin egen fantasi. Skolråd och tongivande klasskompisar kan ha en viss dämpande effekt, särskilt på elever som har sämre ekonomiska möjligheter, och just studentfirandet tycker åtminstone jag hade börjat urarta till rena tävlingen i dumma inköp. Det var faktiskt på tiden att något skulle hända som fick kommersen kring avslutet att ställas på skam, om du frågar mig. Visst är det trist för alla elever som har lagt ner mycket tid och möda på planering och drömmar om en glittrande avslutningsfest, men samtidigt verkar alla rätt nöjda med utfallet. Vi är duktiga på att anpassa oss, vi människor, och lättlurade. Att inte skolan reagerat genom att sätta bromsklossar på allt dealande med krimskrams är faktiskt litet märkligt. Skolledningen har återupprättat balen, fast med coronaanpassade restriktioner, och lokalen ligger nu verkligen lokalt och blir dessutom billigare än jämfört med tidigare förslag. Nu får fler vara med och känna sig inkluderade, och festen blir säkert roligare när alla kan närvara, dessutom.

Lärarna har haft ett jobbigt år, men tösen och jag är rejält nöjda med hur de har tacklat omställningarna. Kanske det beror på att skolan är så liten, för alla eleverna har fått gehör och dessutom möjlighet att läsa på plats, om det behövdes. Proven har fungerat bra, ibland har vi fått köra in till skolans lokaler eftersom vi inte vågat lita på uppkopplingen här hemma, men i övrigt har distansundervisningen klaffat fint för vår del. Visst, jag måste klämma in en brasklapp för de elever som har haft svårt med koncentrationen och disciplinen, för jag skulle inte vilja drömma om hur det har gått för elever med trassliga hemförhållanden, men för naturvetarklassen har resultatet varit gott, överlag. Teoretiska kursare tillhör ju oftast en mer gynnad socialgrupp och har till stor del också studievana föräldrar som kan hjälpa till och är initierade. Däremot är det förfärligt för elever med större behov av stöd och hjälp, för dem har utfallet kring omställningen förstås varit ett helt annat.
Vilken fantastisk tur att den svenska grundskolan har sluppit hemundervisning, fast vem vet vad som väntar efter sommaren när det blir dags för nya elever att skolas in. Undrar verkligen hur man får ihop en klasstillhörighet och relationer med nya kursare, på distans.

Post Malone - Leave

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar