fredag 1 mars 2019

Bohem

"things that made her smile"

jag såg en bild fladdra förbi och fick tänka efter. Sådant är alltid jobbigt, när man antas förstå en sak, och det går en fullständigt förbi. Jo, jag förstod ju såklart efter ett tag, men det var långt ifrån självklart för mig. Perfektion och rätvinklade rader har aldrig varit min melodi.

Här omkring i blandskogarna har, fram tills ganska nyligen, en annan sorts ordning fått råda. Med sin oordnade och busiga undervegetation, där gamla stammar får vila bredvid unga, och en ensam knotig gran får breda ut sina grenar och låsa rötterna runt stenarna i moränmarken, ger blandskogen vila för tanken på att naturen klarar sig bäst på egen hand. Under bokarnas och ekarnas skugga har björk, al, asp och sälg, ihop med en myriad av svampar och insekter under mark, skapat en porös och sviktande grund för vårens mjuka vitsippsmattor. Där sommarens blåvingar svirrar finns det tuvor av backtimjan och rödmyror, och en varm blandskogsdunge i västersluttning ger de fetaste och godaste gula kantarellerna om hösten.
Skönheten i schaktad planmark, eller ordnade rader av gran, tall, björk och bok i sorterade klungor går mig helt förbi, jag är väl inte av det virket.

det var en gång en sagoskog

När jag krattar upp fjolårens löv och björkkvistar är det som om katten ber mig sluta med tramset och sätta mig ner och leka litet med henne istället. Den sortens ordning förstår jag.

Kevin Ayers - Girl on a Swing

"Det var civilingenjörerna som kommo: glada och förfärliga män med räknestickor; jättar i styrka och tanklöshet." - Frans G Bengtsson, För nöjes skull, 1947
"Elda upp Dig själv! Låt intelligensens högspända ånga sätta fart på kapitalets svänghjul och väcka energiens ström i alla trådar, och alla de små och stora motorerna skola arbeta som aldrig förr i djupet och på höjden över hela landet." - Överingenjör Nils Fredriksson inför Wermländska Bergmannaföreningen 1908

TREELINE - Patagonia Film 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar