torsdag 30 juli 2015

sätta P

med nya gränssnitt
en av de vinster jag har gjort under tiden som utmattad är att inse att jag är en medelmåtta. Jag har plötsligt tvingats sätta gränser på ett sätt som jag hade tyckt varit fruktansvärt undermåligt under mitt tidigare elitistiska stockholmsliv. Att sätta gränser har en gång varit en begränsning. I strävan efter något högre, bättre, snyggare, smidigare, smartare, viktigare eller finare har gränslöshet varit en viktig utgångspunkt och därvid har jag varit den perfekta anställda, den som aldrig sagt nej och som aldrig ställt krav, aldrig bett om hjälp utan alltid klarat av situationen på egen hand. Bäst, kunnigast, mest effektiv. Och billigast.

I elfte timmen inser jag att begränsning inte är detsamma som begränsad, att vara sårbar inte är en svaghet och normal inte enbart är ett term för förtryck. 

Idag värnar jag om mina nya gränser och ser hur föränderliga de är, elastiska. Följsamma. För varje förändring svarar en inre vilja. Orken som tryter är kroppen som sätter P för dumheterna och det är bara att ge efter. Endera dagen är jag fisk, andra dagen fågel, men oftast balanserar jag mittemellan, och där jag har lärt mig trivas. Mitt nya bo. 

Ett litet stycke över vattenytan kan jag simma tillsammans med trollsländorna, svalorna och myggen och när det regnar kan jag se de tjusiga vattenkaskaderna som bildas av varje droppe. Ljudet, ljuset och stillheten här är förunderlig. Det som ovanifrån sett grått ut och underifrån, förvridet, har visat sig vara en skatt av nya insikter, dofter och vinster. En helt ny värld av förståelse, en ny horisont har öppnat sig. 

En dag ska jag ta en bild av hur det är här i mitten, bilden ska dokumentera mellanrummet där dimman och daggen bildas. Där sagor vävs och hoppet föds. 

Adieu, Hybris & Sisyfos, allô la belle Vie. 

2 kommentarer:

  1. Delar till viss del dina erfarenheter. Har lärt mig just det där att det inte är svaghet att sätta gränser för sig själv, utan en nödvändighet för att orka. Att det inte är svagt att bli sjuk eller lyssna till när kroppen säger "vila"... Att jag inte måste det andra vill för mig...

    Funderar hur en bild av mitten kan se ut. Ser fram emot din!

    Kram!

    SvaraRadera
  2. jag satt hos terapeuten igår, åkte dit motvilligt eftersom jag inte hade lust att dra upp gammalt stök, så vi pratade om sådant som händer i samtiden, och när hon summerade de tre sessionerna jag hade fått betalda av skolan nämnde hon just detta; att det som en gång hade varit min styrka och arbetsredskap senare hade blivit min svaghet och sjukdomsbild. Tiden som lärare har hjälpt mig sätta gränser, det är en viktig lärdom som jag kommer att bära med mig, utveckla och använda. Jag återkommer nog :)

    SvaraRadera