tisdag 9 december 2014

right

Pablo tecknade också med höger
jag tränar högstadieelever att använda höger hjärnhalva, därför är min vänstra nu utmattad. Även om det kostar på vet jag hur viktigt det är, för genom att öva upp den högra halvan lär vi oss holism, att se helhet, skönhet och nuet, ett komplement till det vi till 90% drillas att kunna idag, nämligen detaljer, detaljer och detaljer, igår och imorron... Genom att öva oss att se utanför det kroppsliga jaget, till sammanhang och känslor, färger och smaker, dofter och humor, tränar vi oss samtidigt att bli vackra sociala människor. En själ som bara får se hårda fakta riskerar bli maskinell, rationell, beräknande och kalkylerande - visserligen en bra arbetare och förmodligen en utmärkt programmerare och administratör - men skulle du vilja leva med en robot? är det en sådan individ jag vill älska med? ha som chef? Obviously rhetorical.


En elev berättade idag att de hittills knappt hade tecknat eller fått använda fantasin utan hade ägnat mycket mer tid åt att skriva av tråkig konsthistoria som läraren stod och orerade. Varför, undrar jag, när det är exakt sådant man enkelt kan tillskansa sig genom att googla, åtminstone på högstadienivå. Jag uppmanar istället mina elever att träna sig i att kladda, teckna, skissa och att träna händernas intelligens, det får bli deras läxa och framöver förväntar jag mig ungar som istället för att säga att de inte kan, vågar utmana sig genom att finna på egna lösningar på bildproblem. Fantasi är en träningssak, tro inget annat.

Så idag har jag kommit till en insikt, jag har fattat ett viktigt beslut. Nästa termin skall jag bara träna eleverna i att använda höger hjärnhalva. Inga prov, inget skrivet kunskapstest. Bara färg, mellanrum, skuggor, bilder, ljud, ljus och mer bilder. För om de inte får det hos mig, var skulle de annars få det?


A propos hjärnan. Här kommer en TED-favorit i repris: Jill Bolte Taylor som såg sin egen stroke som en möjlighet att förklara vad det är som händer. Ett fascinerande reportage inifrån medvetandet.
OBS: Varning för känslor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar