lördag 27 december 2014

himjamalayan slow-food

generationsvin
en dag som denna passar en het gryta bra. Jag kunde inte bestämma mig för om det skulle bli en jambalaya eller en indisk köttgryta, så jag tog båda. Sådant kallas för crossover och om man tar god tid på sig och använder hemodlat och närmatat är det slow-food. Tillsammans blir en helt vanlig gryta mycket trendig.

Börja med att tömma frysen på eventuella köttrester. Jag hittade en stor bringa som jag pustade och tärnade, av fettet gjordes talgkörtlar åt småfåglarna. Putset fick katten. Majskolvarna togs också ut, de tar stor plats. Jag är inte av sorten som brukar flasha med foton på mina matinköp, att allt är ekologiskt är en självklarhet och detta utgår jag från att alla tycker.

Sedan tänder man vedspisen, lägger i en stor klick smör i järngrytan och under tiden grytan blir uppvärmd och smöret brynt låter du de små köttärningarna bli rumstempererade, det tar en stund. Under tiden hinner du ta in mer ved och kolla upp med böckerna och internet om du har ingredienser hemma. Det har du, eftersom en kompis som ofta reser till Indien har tagit med sig en rejäl påse chili och kryddblandningar. Se till att ha en kompis.

Bryn nu köttet och ha i ordentligt med garam masala, currypulver, sex starka medelstora chilis och salt. Du vill att smakerna ska bränna, så i med råge.
Tärna så upp alla grönsakerna du har hemma. Lök, vitlök, purjolök, röd paprika, ingefära, tomat var vad jag hade. Jag lämnade kvar gurkan, surkålen och morötterna. Allt slängs på det brynta köttet och denna röra får puttra under lock tills allt blir mjukt, sedan har du i tre msk kokosflingor, en paket krossade tomater, ca 5 dl vatten och två starka ölkorvar i småbitar. Fortsätt koka.

Nu ska allt puttra länge och väl tills köttet är mört och grönsakerna ser ut att ha varit tuggade. Länge. Smaka av med citron eller lime. Ris ska bli gott till. När några minuter återstår av riskoket lägger du i majskolvarna som du har delat till korta bitar och som tillsammans med ölkorvarna utgör den jambalayiska basdelen och är därför en oumbärlig ingrediens. Under tiden tar du en paus, korkar upp vinet och ser till att musiken stämmer med stämningen. Svårare än så är det inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar