lördag 6 september 2014

Lördag

I lugn och ro har dagen vaknat, frukost utomhus med en glad tjej och lovande solsken. Medan jag har lukat rabatter har T klippt gräset. Tankarna är långsamma, tysta. Absolut inget motorbuller eller tidshets. Det finns inga måsten, inget som borde göras eller som måste hinnas med. Inga båtar på annan ort eller stugor som måste ses över. Här är här. Där är där.
Mitt liv består av ett hus, en trädgård.
Båda är vildvuxna, efter många års formande. En del skulle kalla det försumlighet, jag kallar det lyhördhet. I min värld får slumpen plats, jag tror på kraften i det lilla, det som först inte syns, det som kräver extra uppmärksamhet och öppna sinnen. Kanske är jag som Dude Lebowski, som qvizzen på Fb jag gjorde igår tyckte. Innerst inne är det så, jag tar dagen som den kommer. I arbetslivet måste jag vara effektiv, trevlig, social och proffsigt strukturerad. Här hemma slipper jag det.

I min trädgård tävlas det inte om utrymmet, här får allt plats som trivs. I mitt hus samsas vi om ett litet utrymme och vet att ett visst mått av ordning är att föredra, så därför har jag reducerat antalet föremål till ett minimum. Endast det viktigaste har plats, enbart det som verkligen räknas. Det är därför jag med sorg i sinnet ser att vissa väggar nu gapar tomma, så jag går ut i solen, där minnena inte stannar kvar. Där ute i min djungel dansar glädjen med glömskan.

Här inne lever vi ett liv i konsensus, tar gemensamt ansvar för trivseln. Tösen spelar på sin gitarr, jag lagar mat. Vi ser båda till att eldstaden är mätt och att disken är blank. Vi tar båda hand om förlupna grästuvor i mattorna och ordnar så att katten får bli klappad och hönsen ompysslade. Om kvällarna levererar tjockteven film och teater, för av världen utanför har jag fått nog. Jag har återtagit kontrollen över mitt liv. Att slippa inskränka sig, tassa på tå eller känna sig som en gäst i sitt eget hus är en befrielse. Sedan den andra datorn som stod inne på mitt rum förstördes har jag börjat läsa om kvällarna. Numera handlar drömmarna om sådant som jag har upplevt under dagen och detta blandas upp med det sista jag läst innan lampan släcks. Jag sover gott, med ett rent samvete.

Mitt liv handlar om att ta tillvara på och odla ett inre lugn, för att kunna sprida känslan till det viktigaste jag har, min dotter, min kloka tjej. Att dela med sig av sitt liv innebär uppoffringar, men om dessa med tiden tar över och inskränker det du har vinnlagt dig om att åstadkomma är det dags att sätta stopp. För en del kan det jag nu säger tyckas trivialt och gränsa till banal truism, men för mig innebär detta enkla ett uppvaknande. I drömmen om en tvåsamhet kan det Egna lätt skymmas av det Andra. Glöm aldrig bort att älska men glöm framför allt aldrig bort att vara snäll mot dig själv. Lita på ditt omdöme, tag vara på din självkänsla och odla dina intressen. Detta liv, det enda kända vi har, skall tas tillvara på - inte slösas på trivialiteter.

Wicked Lady - The Axeman Cometh (Full Album)


2 kommentarer:

  1. Härlig läsning, fina du! Kram och grattis till ett så skönt liv!

    SvaraRadera
  2. jag önskar alla dagar var lördagar… :) kram!

    SvaraRadera