fredag 30 september 2022

Det svåra med ironi 2022

en högst oironisk bild från min morgonpromenad
 Det är snurriga tider, milt uttryckt. Någon kläckte uttrycket politisk depression, detta något som skall läggas ovanpå allt annat som händer i livet. Stora saker sker även på personlig nivå, och även om den som överlever alla motgångar aldrig kommer att få lika många likes som hatet som spys ut och sköljer över allt annat, så har de i alla fall en kämpaglöd och mod som diskbänkshatarna och bänkgeneralerna saknar. 

Man kan välja. Vill man vara verklighetstrogen genom att dela andras påståenden, så fine. Vill man vara det genom att dela vardagsupplevelser, går det lika bra. Jag tänker inte moralisera, bara tycka att det handlar om ett ansvar man tar genom att trycka på knappen: sänd. Någonstans där på andra sidan sitter det någon som tar emot, någon som är skör, arg, hudlös, eller som saknar koncept nog för att greppa ironin - om det nu skulle vara fallet. Ja, jag brukar själv kalla mig ironisk och är nog ofta det, men att ständigt åberopa ironi när det handlar om att maskera dåligt omdöme är inte ironi. Det är falsk marknadsföring. Det är att segla under falsk flagg. Det är att tala med kluven tunga. Det är en feg lögn.

Ironi användes felaktigt redan under 90-talet, när det förväxlades med sarkasm. Idag har ironin förvanskats ytterligare, och den används nu ofta för att maskera en uppenbar sanning som är så otäck och svårsmält att den borde vara otänkbar. När "Hell Seger" uttrycks inom en grupp, finns det en medveten diskrepans mellan vad som sägs, och vem det är som lyssnar. Ironin - om man så vill - gäller enbart om den som uttalar det har råkat ut för beskyllan om, låt oss exempelvis säga rasism. Det omvända gäller för en huvudduk som bärs i ett högtidligt sammanhang. Klär du dig i en historisk klut utan att anpassa den till hur regelverket för kluten ser ut, kommer du snart att bli attackerad av kännare som raljerar över hur fel du har klätt dig. Saken är den, att huvudduken inom kretsen signalerar en ironisk, och annan sanning, och påvisar därmed att den som attackerar inte tillhör kretsen, eftersom ironin inte begripits. Och ju mer etablerad en sanning är, dess bättre verkar denna nya ironi, men det blir svårare ändå. Den som kräver hårdare straff för överträdelser, och vet att detta med tiden kommer att generera fler fall av överträdelser och våldsamheter, har snart vunnit den ironiska kappseglingen. Om fyra år har våldet eskalerat, och den som tjänar på det idag kommer med stor sannolikhet att tjäna på det då. Om det är ironi eller en strategi låter jag vara osagt. 

På söndag är det val i Brasilien. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar