onsdag 12 maj 2021

Musöron

 Rödstjärtens frilla hade förvirrat sig in i hönsens nätade domäner i morse och hanen satt därför utanför och ojade sig, men så snart dörren öppnades flög hon rådigt ut. Nu blir det nog en omvärdering av bostället som inspekterades av henne igår. Det är en praktisk plats han har hittat under det överskjutande garagetaket, det är säkert därför den lockar eftersom här inte behövs några större kraftåtgärder - om honan bara godtar arrangemanget förstås. Bara timmar senare satt en svartvit flugsnapphane på samma ställe.

Sedan två dagar hörs göken och vi är inne på tredje dagen med len värme. Vinterns stränga konturer börjar ersättas av ljust gröna slöjor och häggen doftar inne i skogsbrynets söderläge. Här på fel sida av åsen tar våren god tid på sig, ännu blommar vitsippor på långa stänglar medan strutbräken visar sina första lockar. Bokens blad är ännu hoprullade som bruna cigarrer, men i dalarna grönskar det.

Kirskålen har tagit kontroll på rabatterna och intar karskt gräsmattan, det går i marschtakt. Genom kikaren ser jag katten komma emot mig men fågelsången fortsätter oförtrutet. Det är svartvit, rödstjärt, koltrast, gran-, trädgårds-, löv-, ärtsångare och ladusvalor med annat i tankarna. Ibland rasslar det till när fjolårslöv släpper från bokhäcken, och över alltsamman hörs binas dova surr från körsbärs- och plommonskyarna. Snart är det äpplena som står på tur att bli omskötta. Plantor är satta i bäddar och pottor, och rosorna är beskurna. 

Tim Buckley - Get On Top

Jag läser Insekternas planet, av Anne Sverdrup-Thygeson 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar