fredag 1 april 2016

dyr


hon behöver de där dagarna av arbete utan att arbeta, när hon inte får lön utan följer med för, och av, sin alldeles egen lust. Betalning har aldrig varit en drivande kraft, det kan bero på att hon aldrig har fått en skälig lön för sin utbildning och sitt kunnande, men å andra sidan har hon alltid varit skönt medveten om att aldrig vara köpt. Frihet är viktig för passionen.

Ungefär så löd samtalen som fördes över åtskilliga koppar kaffe igår. Två olika handlare besöktes under loppet av sex timmar, när det i dammiga källarlokaler avhandlades 1700-talskonst, danskt konsthantverk och sextiotal, svenska rokokomöbler och glas, eller oceaniska mästerverk. Vi återkom ständigt kring tankar på hur viktiga vibrationer, magkänsla, passion och självförtroende är för avgörandet hur bra och dåligt ett konstverk är. Glöd och passion.

I Auktionsvärlden idag handlar ett avgörande om ett objekt platsar till försäljning eller ej om ekonomi, och för att säkra en maximerad avkastning har utbudet blivit allt snävare och varumärken, namn och säkerhet har därför trängt ut många vackert besjälade föremål. Eftersom försäljning alltmer sker via internet läggs vikten på vackra, säljande bilder, men fotoblixtar och vita bakgrunder är mördande för föremål med ålder, patina, känsla och glöd. Om någon dessutom stoppar den lilla bultande glöden i en monter, bland föremål som har hanterats med silkeshandskar till skinande blankhet under hela sin livslängd, kommer glöden förmodligen att falna. Det beror på omgivningens vilja, kunskap och respekt, kort och gott på hur mycket syre som tillsätts, hur mycket frihet som tillåts, om föremålet får den uppmärksamhet det kräver. Om det slipper jämförelse med på förhand tippade föremål, karriärskraven, värdehanteringen, den snäva tituleringen, och får stå dyrkad i ensamt majestät, kommer det att lysa med all sin inre lyskraft. Själsliga föremål bär ingen prislapp utan kan stå i ett hörn och glöda i sin ensamhet, i väntan på just dina fingrar, din blick.
Obskyritet är ibland olja på själens glöd.

Friheten att våga ge saker luft kan vara avgörande för att någon och något får vingar. Jag har under den senaste tiden träffat och pratat med människor som har förstått vikten av att lyssna på och guidas av det inre. Intuition är märkligt nog vansinnigt underskattat i min bransch i Sverige, och är utan jämförelse det viktigaste redskapet för att sålla ut äkta från falskt. För sådant finns det inga manualer, mitt arbete kommer aldrig att kunna digitaliseras. Tyvärr befolkas branschen av alldeles för många torrbollar, matade med kalla fakta, sådan aska som dödar all glöd.

Jag älskar min bransch och jag hatar den, och vet idag hur jag ska göra för att tillsätta syre. Tack vare en kollega som besitter ett lika brinnande engagemang och känsla som jag, kan föremål ingen annan har ägnat en tanke få luft. Jag kan inte tänka mig ett roligare liv än att leva med ständiga gåtor, utmaningar och att få utrymme för mitt behov av frihet och lek. Vetenskapen är ett viktigt redskap, men fakta får inte döda fantasin och det sjätte sinnet.

Jag tror faktiskt att jag har hamnat rätt, en gång för alla.


Songhoy Blues - Soubour


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar