måndag 8 juni 2015

Ty riket är ditt

dammar av ett gammalt alter ego
...heter en bok jag beställde idag. Jag hoppas bli belyst och upplyst i ämnet som berör oss alla som har varit i en relation som inte lämnar en i fred och ro. Jag brukade aldrig älta förut, nu kan jag inte släppa taget, även om jag borde. Eller borde jag? En vän till mig som också har varit utsatt berättade att det råd hennes omgivning hade gett henne var att lägga ner, inte gå i klinch, vara förstående. Förstående?

Det är inte lätt att förstå hur en person kan slå en annan blodig med knytnävar och vasst tillhygge och sedan dra upp den medvetslöse i håret för att dunka huvudet i diskbänken tills näsan krasar. Det är inte lätt att förstå hur en person på 100 kg kan ge sig på någon och med full kraft stampa på en kropp vägandes 50 kg, särskilt inte som den ene är mycket medveten om sin styrka och framhåller detta som något värdefullt. Det är inte lätt att förstå hur en person efter den långa misshandeln kan sitta i timmar och orera över den slagnes uselhet och sin egen storslagenhet och därmed sin egen rätt att slå och slå. Det är inte lätt att förstå hur en person kan lägga sig och sova i närheten för att bevaka den slagne, hålla hen gisslan i sitt eget hem. Det är inte lätt att förstå hur personen under rättegången framhåller sina egenmäktigt tillfogade skador som jämförbara med de foton som framställts av rättsmedicinska och sjukhuset. Det är inte lätt att förstå att en person kan fortsätta trakassera efter domen, eller att domen mest liknar en eftergift.
Det är inte lätt att förstå att svartsjuka kan te sig så sjuklig att den mer liknar kontrollmani än kärlek.
Det är det inte lätt att förstå heller. Så vem gnäller?

Om man inte sätter fallet under lupp, ger förövaren en diagnos och ett domstolsutfall som visar på fallets allvar är det lätt att bli tagen för gnällspik. För om förövaren anses vara förstagångsförbrytare blir domen oftast ytterst ringa. I Sverige 2014. För att ge fängelsedom krävs hårda bevis... likadant krävs för att förövaren ska få vård. Riktig vård, som hjälper. En brottsling är brottsling, för att samhället ska förstå den som har blivit utsatt krävs en eftergift som står i parietet med skadorna. Men som så ofta med misshandelsfall och övergrepp mot kvinnor ses det mellan fingrarna och män kan gå fria utan att behöva be om ursäkt eller känna att det de har gjort är fel.

För att anmäla en misshandlande sambo krävs inget hjältemod, däremot får du varken vara rädd eller feg. När du gick in i förhållandet var du modig, samma mod krävs för att gå ur det.
Använd det modet.
För alla kvinnors skull, i framtiden.
Amen.

San Fransisco's Shiver - Tough as Nails
Nick Waterhouse - (If) You Want Trouble

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar