tisdag 18 oktober 2022

förmåga



 Under morgonens grötkok svepte en radioröst förbi. Var det inte den store cellisten YoYo Ma som beskrev den legendariska operadivan La Nilsson? Det rösten sa var så fint att hon måste anteckna. Först var man människa, sen kom det hon gjorde. Nilsson var jordad, så sa man. Jordad. 

Människor som hon själv gillade att umgås med, som hon delade intressen med, personer som hon uppskattade och som hon såg som goda förebilder, de var nog alla jordade. Hon sökte också jordkontakt, i bästa fall landade hon på båda benen och slapp kortslutning.

- Vad är din förmåga? den frågan fick hon nyligen av en äldre man. Hon svarade genast och i all pliktskyldighet så som hon hade lärt sig, att det visste hon inte. Nu började hon genast rannsaka sig själv. Det gick en dag, kanske till och med längre. Var detta frågan som skulle kunna lösa alla hennes bekymmer? Ett svar kunde ge en snygg inledning på ett nytt CV. Hon tänkte och tänkte. Näe, en förmåga det hade hon ingen. Men hon kunde räkna upp en mängd andra människor som hade förmågor. 

En jordad person, tänkte hon, var någon som kunde se vad som döljer sig bakom höga ideal, yrkesroller, duktigheter och förmågor. Ofta äldre människor med livserfarenhet, men det fanns undantag förstås. Undantagen som bekräftar regeln tyckte hon litet synd om.

Jordad. Att vara människan som kurar bakom fasaden. Det cellisten såg hos den stora divan visade hans styrka. Förmågan att se jord. 

 

A Million Miles Away - Rory Gallagher


Idag var dagen då Svenska regeringen beslutade att avskaffa miljödepartementet. Från och med idag ligger miljöfrågor under näringslivsfrågor och Ebba Busch. Från och med nu kan miljöaktivister straffas för "bristande vandel", medan fifflare befordras. Så ser signalerna ut. Och Parisa Liljestrand?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar