söndag 6 juni 2021

Sommarsång

 Sommar, det är att kunna sova för öppet fönster och sitta ute på trappen och se på när hönorna pickar i sig spridda bitar ur morgonmüslin och katterna lapar i sig resterna från yoghurten. Redan nu märks det att fågelsången har blivit stillsammare, på en vecka har stararna hesnat och näktergalens sång glesnat. Men ännu sjunger taltrasten sin sommarsång och koltrasten verkar nu mer nöjd än jagad där han visar upp sig, sjungande i morgonsolen uppe från tomtens högsta utkik. Rödstjärten sitter tålmodigt på tvättlinan och vakar över sina, och från talgoxens holk hörs giriga ungar som manar föräldrarna till stordåd. Från skogsbrynet i norr spelar ringduvan idag till sporadiska, taktfasta trumvirvlar från spillkråkan. Tranor, gärdsmyg och rödstjärt i ackompanjemang. 

Det blev en fin tur till Krankesjön igår. Så snart vi steg ur bilen vid gömslet fick jag höra mitt livs första sommargylling spela. Han satt då alldeles över oss i en hög bok och sjöng, och lät även höra sitt andra läte. Mycket distinkt och nasalt, och precis så pedagogiskt och enligt boken sjöng han, och jag kunde bara stå där och gapa. Ibland är skådandet sådär enkelt, men det krävs först en del förberedelser, varav en del tar ett helt liv att fullända. M tar hand om kunskapsbiten och så tar jag hand om ratten, det är en lyckad utflyktskombination. Skäggtärnan som hade siktats här under ett par dagar hade begivit sig iväg, men ute på spången välkomnades vi istället av en svarttärna som tog tillfället i akt och visade upp sina fantastiska, luftakrobatiska skills, och när vi väl satt under taket och blivit kvitt myggsvärmarna blev det kaffe och frukost som fiskades fram från den för arten skådare atypiska picknickkorgen. Medan vi stillade våra magar tävlade fisktärnorna och änderna framför oss om att fylla sina krävor och bukar med de feta myggor och sländor som fladdrade runt omkring. På andra sidan sjön vilade en fiskgjuse i ett dött träd, från vassruggen bakom lät en skäggmes och vattenrall höras och knölsvanar och skäggdoppingar fann skydd i viken bakom den lilla holmen rakt framför oss. 

 

 Revingehed badade redan i sol under morgonen, och de små vattenpussarna där de större kustflicksländorna håller till börjar redan minska i omfång, här växer ängsnycklar sig korta och litet knotiga nere bland artilleriförbandens djupa larvfotsmärken och vid Sjötorps ängar fladdrar ängsnätfjäril och tosteblåvinge över resterna av vårens fältsippor. En lätt bris gjorde läplatsen intill ett tätt buskage av vide och sälg till perfekt tillhåll för årets första kilfläcksländor och blå kejsartrollsländor, även andra större och mindre arter flög omkring i det höga gräset. Under ytterligare en fikapaus fick jag se den svarthakade buskskvättan ryttla alldeles över gräsruggarna och sedan sitta med god utsikt mot en större rugge av törnen och täta snår. När vi rundat buskaget kom två nyfikna rävvalpar fram och visade sig helt öppet för oss, den ene hade ett skadat öga och var säkert mycket hungrig, medan den andre drog sig in i den skyddande skuggan igen, i väntan på en förälder som förhoppningsvis snart skulle dyka upp med mat. Alldeles intill rävarnas gryt fick M syn på två flygga ungar av den svarthakade buskskvättan sitta uppe på utstickande kvistar av buskaget, hanen satt nu väl synlig på en av stolparna ett stycke intill och lät sig modigt fotograferas under det att han höll stadig koll på sina ungar. Vilken tjusig fågel det är! Bivråk, brun kärrhök, gök och näktergal, solgass och kaffe på en grästuva med utsikt över sjön och svirrande insekter. 

Billingemölla visade sig istället krylla av kanotister och de enda trollsländearterna som vågade visa upp sig var de båda jungfrusländorna, i mängder till en sädesärlas stora nöje. Hemma i trädgården drogs fåtöljerna fram i skuggan under solitärboken, och under tiden som M hjälpte mig inventera mina trollsländelokaler i närheten grillades en kyckling färdig i ugnen. Sommarsallad, grillkyckling och resterna av dagens medhavda rabarberpaj fick stå som dagsetappens avrundning under det att hönor, katter, några jungfrusländor och en bred trollslända stod för underhållningen. En fantastisk start på sommaren efter ett år som gud glömde. 

 

"Liksom onda själar också kan drivas av någon yttre impuls att göra det rätta kan också dygdiga själar drivas att göra det orätta. Man ska alltså bedöma dem i lugnt tillstånd, när de är hemma hos sig, om de nu är det någon gång; eller åtminstone när de är som närmast ett avstånd av vila och naturlighet."

"Själens åkommor blir dunklare ju svårare de blir. Den sjukaste märker dem minst."

"Det är viljan och känslorna man ska söka vinna."

                  Michel de Montaigne


The Seeds - Raw And Alive 1968

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar