onsdag 2 november 2016

det kostar att ligga på topp

 yurtan
intensiv vecka igen, det händer mycket när man är ledig från jobbet! under helgen besökte jag äntligen sambruket Ankhult och blev där bjuden på kokkaffe och choklad av den trevlige värden för yurtan där, han firade inflyttning och hade öppen yurta för alla hugade medlemmar. Vi var några stycken som satt på golvet och diskuterade och hade det trevligt i värmen från den danska kaminen. Runda rum har många fördelar, en är att man slipper hierarkiska sittplatser och att alla får så mycket utrymme som de vill ha*. Möblemanget var sparsamt och bestod en gammal fin och bemålad lådsäng, en fåtölj av Sigurd Resell och en vacker ryamatta som ingen riktigt vågade sitta på, runt den samlades vi istället. Intressant tanke, det är som om man automatiskt vördar de saker som sticker ut från gängse omgivning, det visade sig tydligt ikväll. Möjligt är att det krävs en introduktion och välkomnande, annars, tänker jag, kan effekten säkert bli den omvända. Avund och missunnsamhet t.ex. grundar sig i utanförskapet. Om vi lärde oss detta enkla kunde mötena mellan människor bli så mycket trevligare.

med Armagnac

Med bagageutrymmet fullt av nyskördade rotfrukter, lök och svartkål begav vi oss hem till P och lagade middag. T var på konsert i Oslo med sin pappa och en kompis och skulle inte komma hem förrän dagen efter. När katten är borta... så jag passade på att festa litet försiktigt. Det är svårt med vin och sprit när man är påverkad av utmattning och jag kan bara dricka när jag känner mig uppåt. Och glad det var jag, så efter yurtaupplevelsen, den goda maten, miljön och det rara sällskapet fick jag i mig både fördrink, vin och årgångsarmagnac från Ténarèze, och när jag gick till kojs i min lilla källarvrå tog det inte många sekunder innan jag slocknade. Dagen därpå skulle P på möte och tösen komma hem igen, så vi steg upp i rimlig tid och jag körde sen hem efter en sedvanligt god frukost med utsikt över beteshagarna, stengärdena och lundarna.

tillsammans med Finn

Jag klippte gräset på dagen faktiskt, det kändes helt rätt i solen och med tanke på att tösen skulle ha halloweengäst från gamla klassen i Storstan, så fick det bli en runda. Egentligen var jag rätt trött men resultatet blev prydligt och jag blev nöjd. När snön kommer slipper jag oroa mig för mögel, även om jag har bestämt mig för att omvandla större delen av gräsmattan till äng och potatisodling. Jag avskyr verkligen att klippa gräs.

framför ett Krognoshus

Under veckan har vi haft fullt upp med att göra skånesaker, vi har ätit skånsk mat (vegetarisk, vännen är hipstervegetarian), vandrat på skånska vulkaner och horstar, varit på besök i Lund och tittat på domkyrkan och en konstinstallation i kryptan, ätit och fikat, fotograferat varandra framför typiska skånska saker och tittat på skräckfilm till sent på nätterna. Vännen är jätteduktig i köket, så han har lagat halloweenmat åt oss av grönsakerna från sambruket och vi har pratat om brödbak och kryddor, skrattat åt toaböckerna och våra vattenvanor. I morse tog vi rundan förbi blomkålssvampen och skördade den. Den fick bli lunch efter en skön promenad i Skäralid, gräddstuvad med pasta och kryddad med peppar och timjan, det var fantastiskt gott. Blomkålssvampen har en lätt viltsmak och en fantastisk konsistens. För tre år sedan hittade jag ett enormt fint exemplar på samma ställe, som jag tog med hem, men måste litet skamset avslöja att den låg för länge efter rensningen och hann bli alldeles för torr efter att jag hade försökt få bort rensvattnet, och sedan vågade jag inte tillaga den. Men idag är jag säker på min sak; detta var bland det godaste i svampväg jag har smakat och det är inte alls svårt att förstå att den anses vara en delikatess och att så många ojar sig över bilder på nätet...

uppe på en horst

Nu är jag trött i huvudet och ska passa på att vila upp mig en smula tills ungarna är tillbaka från turnén inne i Ljungbyhed. De får ta hand om middagen ikväll, jag tänker ta T.O. fr.o.m. NU.

två lika trötta satar


* att rummet senare har behäftats med skrock och i religion förklädd maktdominans är en litet annan sak. Östliga läget i en yurta kallas traditionellt oren och här bor kvinnorna och barnen, ungefär likadant är det i en kåta. Nåiallafall. Men i runda rum går det per definition inte att ställa någon i hörnet. Ville bara få detta klargjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar