måndag 3 februari 2014

hel

ja, så är man hemma igen, jag skulle kunna berätta en svidande historia om SJ och baletten kring dåliga rälsar, sprickorna mellan teknisk Know-how och hantverksstolthet, om den svenska centralstyrda, datoriserade teknokratin som har urholkat Sverige som helhet, men det är oviktigt. För även om resan tog dubbelt så lång tid p.g.a. lokfel, signalfel och väntetider beroende på utredningar, och utlovade taxibilar som avbokats, panikinbromsningar för rådjur och blixthalka, var det värt allt. Jag skulle gladeligen gjort om resan igen. Helgen gick bara alldeles för fort.

Jag har tillbringat helgen i närheten av de trakter där jag gick i hantverksskola en gång i tiden. Det var en tid där jag fann att kunskap och intelligens även sitter i handen. Att färg och form inte bara är ett samtalsämne utan ett språk, och där jag insåg att en människa är i behov av lika delar kroppslig som själslig stimulans för att må riktigt bra. Sedan de två åren har jag medvetet försökt att inrätta mitt liv efter den enkla teorin, att huvudet och kroppen är ett. Kropp och själ är omöjliga att separera, det existerar ingen åtskillnad, för själen är en konstruktion som har använts i maktsyfte och för att styra över människan till att bli ett användbart redskap i samhällets tjänst.
Ändamålsenlighet.
Kyrkan var först, sedan förstod kronan att använda och utnyttja situationen. Genom att separera kroppen och själen gick det även att åtskilja människor på individnivå. Skadan var redan gjord, i.o.m. den dualistiska principen. Att vara blåblodig ställdes i motsats till kroppsarbete - precis som vi än i dag delar upp hästar i kallblodiga och varmblodiga. Humoralpatologin sedan Aristoteles, Hippokrates och Empedokles spreds och gavs en vetenskaplig form med Galenos skrifter. Än idag pratar vi i termer av temperament, överskott, normalitet och balans då vi kommer till kroppen och kroppen har i sin tur använts för att beskriva samhället. Samhällskroppen som skall förstås som en apparat, möjlig att bota, amputera eller medicinera genom tillskott eller devalveringar men även att "naturen" tar hand om och läker ut det som har blivit skevt. Naturens läkande kraft är en gammal väl beprövad tankebild, särskilt inom nyliberalismen. Ja, ni förstår kanske vart jag vill komma. En separation mellan kropp och själ var nödvändig för att skapa åtskillnad mellan vetande och görande. Maktmetoder, ni vet, är skapade i tron att någon är mer värd än den andre. I löneförhandlingar underförstås mycket som i grunden kommer från humaoralpatologins tid, nämligen att tänkande och handlande bör värderas olika - särskilt om tänkande på kort sikt kan generera mer nytta (läs: pengar) än handlande - och om handlande behandlas som en outsinlig naturresurs.

Under helgen har jag tagit hand om balansen och jag är ett med min kropp. Jag älskar. Igen.


3 kommentarer:

  1. ... och vilken fantastiskt skön bakgrundsbild i bloggen!

    SvaraRadera
  2. kram Magda och tack! bakgrundsbilden har jag ärligen lånat av Blogger ;)

    SvaraRadera