fredag 10 februari 2023

aggregation

 Forskare inom fysikalisk kemi har upptäckt att is som skakas under extrema förhållanden får en ny aggregationsform. Den nya upptäckten liknas vid en oordnad molekylstruktur som mer beter sig som vatten eller ett vätskeliknande pulver än den is vi är vana vid. Fysikaliskt beskrivet, uppstår det en amorf struktur av slumpartat skiktade iskristaller när den hexagonala molekylstrukturen förändras under tryck. Detta är nummer 20 i ordningen av nya former som har upptäckts när forskare har fått lov att leka med helt vanligt vatten. Fascinerande. 

Unga muslimer som väljer att bli våldsbejakande jihadister anger ekonomi som främsta anledningen. Deras överlevnad under extrema former och ett hårt yttre tryck var orsaken till att de valt och skapat de nya nätverken, inte religionen. Fascinerande.

När författare, konstnärer och musiker funderar över sina vägval och framgångar nämns oftare A-kassan än den kommunala kultur- eller musikskolan. Främsta drivkraften har varit en kravlös grundplåt och egentid. Många som är verksamma säger att skolans krav hade begränsat och hämmat kreativiteten. Ofta är det skilsmässobarn, förortskids och lantisar, fattiglappar med ett stort behov av att få ta plats i samhället och av att beskriva sin verklighet och som annars inte hade haft en chans. Fascinerande. 

Plötsligt har snödropparna åter tjocka knoppar och mesarna sjunger igen, och det visar sig att musen på vinden inte är en mus, utan en mård... visst är det också fascinerande! 


konstnärskollektivistisk aktivism är farligt brännstoff: Gauguin med vänner.


Ted Gärdestad - Sommarlängtan

Ted Gärdestad -Come give me love

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar