lördag 17 december 2022

God stämning

det blev ingen stillbild på smådoppingen, tyvärr
 Det ligger en smådopping i ån sedan ett par dagar, den är så liten och så tuff med sin fluffiga akter och en min som om den alltid hade kul. Plötsligt dyker den och så får man leta efter nästa plats där den poppar upp. Man vet aldrig riktigt var. Eftersom den verkar ganska skygg måste man ha tur och det hade jag idag, för den letade mat på min sida om den lilla ön som delar flödet, och jag kunde stå hjälpligt gömd, hukande bakom de höga strandväxterna. 

Isen har nu lagt sig över större delen av ån och det har varit så bitterkallt under två dygn att jag har haft koftan och raggsockorna på mig i sängen. Idag steg temperaturen hastigt, det gick på ett par timmar. Från att ha legat konstant på -17° fram till lunch var det plötsligt sköna -6°. Temperaturskillnaden fick isen att smälla och knaka. Ibland ljungade det till som av rikoschetter och jag trodde först att det jagades på min sida av ån igen. Flera fåglar trängs ihop där vattnet strömmar litet och det ännu ligger öppet, som runt öarna och de häftigaste meanderkrökarna. Idag låg där tolv sångsvanar sida vid sida med en mängd änder och den lille smådoppingen. Det var jag som störde friden, för efter att ha tittat en bra stund på vyn tog det inte mer än ett par sekunder från det att en gräsand som fått syn på mig hade splittrat gänget i en kaskad av kroppar, vatten och nasala kväkanden. Alla for åt alla håll, det var som hela havet stormar fast på himlen och på ett nix var allt alldeles stilla och tomt. Ungefär som vädret. Om några dagar blir det visst plusgrader och grått igen. Man får trösta sig med att vattnet ute i lillstugan inte fryser då.

Det politiska då? ja, ibland överraskar jag mig själv men jag läser Klas Östergren - en guldkille som alltid får mig på humör. Just nu läser jag Den sista cigaretten


Magic Potion - Open Mind

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar