onsdag 22 juni 2022

Helvete


 Det sitter en man på en hög med stenar. Hans blick skådar långt bortom förtvivlans gräns mot en punkt bakom min rygg. Kameran registrerar ett ögonblick, målar en skärseld av brutenhet och förlorat hopp som materialiserar sig i mitt rum. Grova, bara händer i det knotiga knäet, ben knappt skylda under ljusblå bomull, i mitt rum. Munnen öppen men inga ord kommer ut, i mitt rum. Hur mycket ska människan tåla innan orden tagit slut, orken har runnit ut, sinnet är förlorat? Hur länge dröjer det innan mänsklighetens vagga ligger i graven? Hur många gånger? Hur många liv krävs det innan vi som lever i den digitala verkligheten, som har skapat förtrycket, utsugningen, orättvisorna, kriget, miljöförstörelsen, är nöjda? 

Ett foto. Ett liv. En man. En by, men med hela världens gemensamma helvete i ett och samma knä.

Afghanistan, tre dagar före midsommar 2022

 

Jag har nyss kommit hem från en värdering av ett dödsbo, och när jag sittande i hemmets lugna vrå bryter ihop är det på grund av en bild på min skärm. Säger den inte allt det som jag saknar ord för? Mäklarjargongen, släktfejderna, bråken över småsakerna, den övermannande tröttheten över girighet, dumhet, snålhet, ett halvt liv utan mening. Fördelningen av resurser så totalt skev, att några av oss kan köpa ett helt hem och låta det stå obebott under elva månader, medan andra bråkar om föräldrarnas lösöre, det är det enda som räknas efter ett helt liv. Samtidigt lever större delen av världens befolkning i en sådan ofattbar nöd och misär, att vi som läser och ser omöjligen kan förstå. Det är i sin mening ofattbart att vi vet, ändå vägrar göra något - tvärtom spär vi på orättvisorna med incitament som: jag är värd det, jag har arbetat hårt, jag unnar mig.

Jag läser nu briljanta Psykonauterna av Ernst Jünger.

3 kommentarer:

  1. Obegripligt. Och ändå...

    Kram!

    /Magda

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, kanske det saknas alternativ? åtminstone så är det bra mycket bekvämare att skylla ifrån sig. Jag läste DN idag, där Martin Kinnunen (SD) uttalar sig raljant över hur de är de enda partiet som inte står bakom klimatmålet. Henrik Walhström, denne absolut briljante kommunikatör (Herr Dryck, mfl) svarar att "han kan se så himla nöjd ut eftersom han inte har några problem alls. Allting är någon annans fel: om klimatet alls är hotat är det andra länders förtjänst, går ekonomin dåligt är det invandrarnas fel, blir kvinnor mördade är det ett importerat problem. Så han behöver inte engagera sig alls, mer än att sitta i partiet med överlägset flest kriminellt belastade företrädare som samtidigt pekar finger åt alla andra. Det är som en öppen famn för folk som inte bryr sig och som störs av att få ta sin del av skuldbördan. Folk som inte vill göra några uppoffringar alls för att bromsa klimatkatastrofen och män som vägrar acceptera att de tillhör kategorin "alla män".
      Kom till oss, slipp din skuld och slappna av säger SD, och medlemmarna rasar in.
      Det är så skamligt."
      Och jag är helt enig!

      Radera
    2. Men glad midsommar, Magda! Kram :)

      Radera