onsdag 9 september 2020

lust happens

James Barry, Zeus och Hera (Jupiter och Juno)
Njutning händer. Skönhet med. Vad är det för mekanismer som är i görningen när vi väljer partner, eller väggfärg? Tag till exempel vilken bok som råkar hamna i blickfånget när du stiger in i en lya, eller musikvalet som får ligga som bakgrund under den fortsatta kvällen, eller varför just rutiga lakan har en särskilt attraktiv kvalitet. Allt är frågor som inte går att besvara, därför att de innehåller subjektiva känslomässiga kvaliteter som får just dig att lyfta. Varför skulle hondjur vara mindre selektiva eller sparsmakade, komplexa och nogräknade än människan, i sina urval. Liknande avstamp gjorde Darwin i sin mindre citerade bok Människans härkomst, en läsning som har fått såväl samtida som sentida forskare att se rött. Varför? Beror det inte på att allt pekar mot samma sak, nämligen kvinnlig sexuell autonomi.
Vid en noggrannare omläsning av Darwin skulle vi inse att senare trender och preferenser har satt sin prägel på mycket av hans forskning, särskilt den nywallaceska klassifikationen som krasst definierar det sexuella urvalet som adaptivt (förutsägbart). Sådant som vi länge har tagit för sanningar har visat sig vara feltolkningar och rent nonsens och mycket trams vidmakthålls än idag. I bristen på sentida genier som går att mäta med Charles Darwin måste vi läsa om honom, och göra rätt. En lösning är:
Evolutionsbiologer erkänner i allmänhet fyra mekanismer för biologisk evolution: mutation, rekombination, genetisk drift och naturligt urval. Ett återupprättande av ett legitimt darwinskt paradigm i evolutionsbiologin kräver att det sexuella urvalet läggs till som en femte, oberoende evolutionär mekanism.

Inom djurlivet och särskilt fåglarnas värld går det att notera mycket som inte går att förklara med hjälp av logik. Fjädrarnas evolutionära historia lär oss exempelvis att först uppstod fjädern som en perfekt display för ornamental skönhet, och långt därefter kom den aerodynamiska möjligheten. Skönheten kom alltså före flygförmågan, inte tvärtom. I några fall har honliga preferenser med tiden omvandlat aggressiva hanar till discodansande modeslavar [sic!]. Chiroxiphiamanakinerna utgör ett exempel på naturens sätt att stävja våldsamma sexövergrepp genom att skapa bromances. Visserligen är dessa akrobatiska krumbukter oerhört krävande och kostsamma, både till tid och energi, men honorna får tid för avkomman istället och naturen går sin gilla gång. Andsex är bland naturens märkligaste företeelser, och aggressivaste. För att förhindra att arten för vidare icke-attraktiva gener, som exempelvis tendensen till aggressioner och övergrepp, har honans vagina med tiden utrustats med lönnfack och omvänd spiralvridning i förhållande till hanens penis. Denna sorgliga kapplöpning är alltså en konsekvens av en könskamp som även andra arter har löst på litet olika vis. Bland primater är saken litet annorlunda, särskilt de homonider som liknar oss, eftersom vi är utrustade med en estetisk funktion kallad orgasm. Estetisk, eftersom orgasmen inte är ett sätt att bli gravid på, trots ihärdiga påståenden i den riktningen. Sådana tankar föds i en patriarkal struktur och går att överbevisa med Nollhypotesen (att i den statistiska beräkningen även ta med möjligheten att resultatet är 0, alltså obefintligt och därför inte behöver förklaras). Kvinnlig orgasm går inte att förklara i praktiska termer, den är enbart till för lusten, i sin egen rätt, per se.

En starkt revirhävdande gorilla har en liten penis, chimpanshonan bondar med alla för att skapa lugn i flocken, medan bonoboerna knullar runt för att det gör dem gott. Lösningarna och utvecklingen är väldigt olika men beror på att lust och njutning händer, en motivering och drivkraft som har ett egenvärde som sällan tar plats i vetenskapen, trots att orgasmen är ett fenomen som kan ge viktiga evolutionära förklaringar. Anledningen till detta är att vi har saknat kvantifierbara teorier kring subjektiva känslor, särskilt som vetenskapen i allt högre grad förlitar sig på mätbarhet och jämförbara fakta. Det är här teorin om Estetisk Evolution kommer in. Och det är därför jag omfamnar den, som konstvetande humanist. 

När Zeus och Hera bråkar kring sina ständiga äktenskapskriser och Zeus notoriska otrohet, tar de Hermafroditen Theiresias till hjälp för att lösa tvisten. Denne Hen kunde av erfarenhet konstatera att den kvinnliga njutningen var nio gånger mer än den manliga, såväl större som dimensionsrikare. På så vis enades de båda i jämbördigheten. Nu är detta en myt vi talar om här, för det finns inte några vetenskapliga belägg för att män ligger med fler kvinnor än omvänt, men myter berättar om viktiga ting. Viktig är vetskapen om den kvinnliga sexuella njutningens centrala roll i mysteriet vi kallar sex.
När Freud författade världens första bok kring det mänskliga psyket beskrev han kvinnan som en bristfällig stackare, som i avsaknad av ett manligt könsorgan var dömd att vandra jordens stigar med en ständigt gnagande avund. Penisavunden används ännu av freudianer, och jag undrar om inte teorin egentligen vittnar om den diametralt motsatta förhållningen.

Klitoris kan vara kvinnokroppens sätt att skapa kvalitativ maktbalans i en kvantitativt ojämlik värld. Hur kommer det sig då att den kvinnliga orgasmen är så mytomspunnen och obeskriven, om inte, kanske, därför att någon tjänar på att maktobalansen bibehålls. Men detta är en kulturell utveckling som läggs ovanpå den biologiska. På ett biologiskt plan har vagina och penis utvecklats parallellt redan på ett embyonalt stadium, och utgör en inledande väg till förståelse för hur den mänskliga primaten fungerar.

Njutning och lust är något som får oss att vilja ha sex, det är ömsesidigt, och oavsett synvinkel ett omöjligt faktum att bestrida. Orgasmen är en viktig komponent i urvalsprocessen, och när vi har funnit det vi behöver vill vi ha mer av samma vara och från samma håll. Denna hemlighet vet reklamorganen, som tidigt tog Freuds psykoanalys till hjälp. Det var alltså ingen slump att PR, reklamens och masspsykologins fader, Edward Bernays, var Sigmunds systerson. Han förstod att den primära mänskliga driften är njutning och kunde snabbt överföra det till ett kapitalistiskt system, där framgång och lycka enbart mättes med tillgångar. Vad han missade, var att Freud enbart utgick från hälften av befolkningen. Kvinnors önskemål var honom helt egala, och så länge som kvinnor hölls omedvetna om sin maktposition som konsumenter kunde man enkelt låta hennes drifter se ut som ett uttryck av manlig penisavund. Idag har den världen till stor del besannats, tyvärr. På samma vis, och med anledning av vad jag är inne på här, så har porren utvecklats ur erotiken. Med samma ekonomiska och enögda logik har sinnligheten fått ge vika för något säljbart och marknadsmässigt.
Enda sättet att komma förbi ett felsteg är att läsa om, och göra rätt.

Vi måste inse att upplevelsen av partnerval i sig är njutbart, vilket sällan beaktas i den vetenskapliga litteraturen om partnerval. Men Darwin föreslog det. 
Och hur skulle det kunna vara på ett annat vis? 
 
 

 
Pink Floyd - The Grand Vizier's Garden Party

Jag har läst: Richard O. Prum, Skönhetens evolution

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar