tisdag 1 maj 2018

Kuckuck

en grönskande dal


Igår hördes den från trädgården, göken, och idag fick jag se årets första svartvita flugsnappare, eller om det var brunvita, eller honor, vet jag egentligen inte, hur som helst så satt de beskedligt inte längre än ett par meter över mig inne i ravinen, och flyttade sig inte förrän jag hade krånglat fram mobilkameran ur framfickan på min dyngsura anorak. Då lyftes det, naturligtvis, precis som även jag hade gjort om jag varit i deras ställe. Förresten sägs det att regn på första maj innebär en varm och fin sommar, och det är välkommet.


Egentligen är jag inne i helt andra tankar och läser nu den tredje boken av Rebecca Solnit; hon är som en sedan evigt efterlängtad storasyster. Tänk dig att plötsligt finna en person som du delar upplevelser och  erfarenheter med, och som är äldre, klokare, och förståndigare, och som kan ge svar på tal, och som försvarar dig när du blir ifrågasatt, och som gör att du känner igen dig själv i tankepauserna, och i humorn, och ilskan! - om man kan läsa sig till en hemkomst så är det såhär det måste kännas.

Flera gånger under läsningen har jag fått stanna upp och nypt mig i armen, skyndat in och hämtat pennan och strukit under. Försättsbladen är numer helt fullklottrade av tankar och påminnelser, och vore det inte för att jag har ett sådant uselt närminne kunde jag ge er ett passande citat men jag låter er själv utforska, i det fall ni inte redan har läst... och här var jag snubblande nära att skriva att jag är avundsjuk på den som ännu inte har upptäckt hennes texter, men den största fördelen med ett dåligt närminne är att man genast kan läsa om och återupptäcka saker man gillar, om och om igen.

bok på tillväxt


Memories of a Color - Stina Nordenstam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar