lördag 12 maj 2018

Perpendicular lines


 Sorg tar tre år att bearbeta, är den djup tar det resten av livet och om den är försumlig går den över på en vecka. Hon sitter med frukosten i knät, i solen på halltrappan, och funderar över saker som har sagts och gjorts, på skrivna ord, och sådant som tänkts. Denna natt, likt de flesta nätterna i hennes liv numera, är fragmenterad av tusende ting. Ibland gör häftiga åskoväder med blixtnedslag att hon vaknar med ett ryck, och om våren går den ljudliga fågelsången tvärs genom brädväggarna på hennes lilla hus, och då går hon ut i natten för att spela in kakafonin, men oftast är det de inre tankarna som hackar och knäcker sig genom drömbarriärens allt skörare äggskal.
Hon är envis och vägrar ta sömnmedel, även om det kan innebära att hon vadar i en dimma under arbetsdagen, men hon är van och varnar sina kollegor. Hon har lärt sig att leva med sin tvärvigg till hjärna, det är den som styr. Under de lediga och kravlösa morgnarna har hon slutat leta efter nattens gäckande röda tråd och menar att tankarna är precis likt katten, som kommer när den vill och gömmer sig om den vill det. Hon har lärt sig att vänta, tids nog vill den ha näring och omsorg om de där förhatliga fästingarna som har borrat sig in bakom öronen och ger klåda.

De lata och kravlösa semesterdagarna börjar gå mot sitt slut. Allt har ett slut, så är det med sorg likväl som med drömmarna, det är väl bara korven som utgör ett undantag, då. Men så länge hon blickar framåt och har koll på vakentiden är nog ingen skada skedd. Kanske det till och med är så, att den mörka sömnperioden har gjort att vakentiden framträder som så ljus för henne? Det tål att tänkas på, det med.


Den beroende människan - Filosofiska rummet P1

Dancing Madly Backwords - Captain Beyond 

Det var rödstjärten som anlände till hennes hem den natten, och för ett par dagar sedan kom även den svartvita flugsnapparen. Nu är de fulltaliga, nu börjar sommaren.  
Rödstjärten anländer Forestad kl 04.00 den 12 maj 2018





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar