torsdag 31 maj 2018

kri(g)sberedskap

C F Seybold (1695-1768)
Jag tillhör dem som har opponerat sig mot broschyren från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, kallad "Om krisen eller kriget kommer", som damp ner i brevlådan i förrgår. Varför?
Jag tycker inte om informationen, eftersom den kommer "lagom" inför ett val, eftersom den skapar rädsla, eftersom den bygger upp en tro på att kriget - om det kommer - går att uthärda. I mina ögon liknar upplägget politisk propaganda, eller lika illa; i sin aningslöshet renderar detta röster åt högerpopulism och främlingsfientlighet. Vidare tycker jag skriften haltar betänkligt, eftersom det ingenstans går att läsa hur vi klarar oss utan vattenförsörjning i en stad, eller hur vi fixar kontanter, eller hur vi använder dem i affären, bussen, spårvagnen eller parkeringsautomaten. Samtidigt som pamfletten skickas ut avslutas utbyggnaden av vattenprojektet Bolmentunneln, vars säkerhetsnoder är helt digitaliserade. Hur, tänkte man? Eller vilket ansvar skall bankerna ta?


Som jag ser på saken är Pamfletten en konsekvens av ett förestående NATO-medlemskap. Vi är med i kapprustningen och statuerar gemensamt exempel genom att värna och rusta. Det kan aldrig vara bra. Hur kunde det gå så långt att vi har en myndighet som tjänar på medborgarnas rädsla...?
Låt mig citera en vän:
Sånt här kommer för att dirigera om vårt fokus och vår rädsla ifrån det vi egentligen borde vara rädda för; att Sverige håller på att bli ett populistiskt, antidemokratiskt och mentalt u-land.

Jag tror faktiskt att människor är bättre rustade, såväl mentalt som fysiskt, än våra myndigheter. Kanske broschyren egentligen är en spegling av hur illa det är ställt med staten Sveriges krishantering; genom idog centralisering och digitalisering av sjukvården, skolan och alla andra samhällsbärande instanser har vi målat in oss i ett skört och bräckligt hörn. Det är som att ropa på vargen, och den som ropar heter Peter.


Idag, den 1/6 blev jag uppmärksammad på att utskicket alltså är utformat av KREAB, ett moderat/SD-komplex bestående av bl.a Peje "sellout" Emilsson och tidigare även Carl Bildt. Läs mer här.
"Under 2015 har också Kreabs nära kontakter med Sverigedemokraterna uppmärksammats. Bland annat ska Kreab ha påverkat Sverigedemokraterna att ändra sin politik gällande vinster i välfärden. I december 2015 tvingades Kreabs Sverigechef Markus Uvell avgå på grund av alltför nära privata kontakter med Linus Bylund och andra sverigedemokrater."

This is Love - PJ Harvey

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar