tisdag 29 maj 2018

Dårskapens lov


 Arbetsupplägget gör att veckorna haltar och just nu är jag inne i den del som kräver god nattsömn och skärpa. Tyvärr måste jag säga att det inte räcker att veta att kommande vecka blir lugn, eftersom det inte är så en utmattad hjärna fungerar, men jag försöker att utarbeta en strategi som ska fungera. En ny arbetsplats innebär så många förnyelser och omställningar, det är inte bara datasystem som skall nötas in, med alla genvägar och buggar, utan kunderna är nya och säljkategorierna, och till viss del även priserna. Visserligen vilar jag i grunden på rutin, men mycket är nytt. Kollegorna verkar underbara och kunderna har varit vänliga, hittills. De som ställer till problem är desamma som jag har hanterat förut, det är sällan privatpersoner som ställer orimliga krav trots att Antikrundan slår med pukor och trumpeter för slitna antikviteter, gamla skolästar och sprucket porslin och haussar priser så att man baxnar... bra TV innebär nämligen att blåljuga om värde, strunta i historia och lägga fokus på kändisskap. Jag tittar inte mer på skräpet.


Just nu är jag i alla fall ledig och ägnar tid åt sådant som gör mig glad. Sol, kaffe på trappen, att vada i ankellångt gräs och se på hur krypen och växterna tar sig. Visserligen är det inte alla kryp jag uppskattar lika mycket som fjärilarna och trollsländorna, men jag får trösta mig med att fåglarna har mat så att det räcker. Maken till feta myggor! däremot börjar nu fästingarna krypa ner under mark för att skydda sig mot torkan, till både min och kritternas glädje, och ingen är väl gladare för det än katterna.

Jag tittade nyss på avsnittet om Eric Hermelin på K special och blev så varm om hjärtat. Sufismen har länge legat nära hjärteroten och kunskaperna kring mystikerna fördjupades när jag skrev om Ivan Aguéli för några år sedan. Att allmänt betraktas som galen kan vara en fristad för många, det har även Karin Johannisson beskrivit, hon liksom Erasmus av Rotterdam har sett att utanförskapet ofta är det som krävs av oss för att vi ska kunna odla ett rikt inre liv. Att avslöja mänsklighetens goda innersta kärna av härlig pistagenöt ställer krav på askes, tillit och framför allt villkorslös kärlek till allt levande. Vem har någonsin påstått att livet ska vara enkelt?

aldrig ljuga
aldrig svika
aldrig förtala


- Eric Hermelin

Wilhelm Peterson-Berger - Sommarsång 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar