söndag 16 oktober 2016

Human

Moustafa Jano
Every Person Has Lost Something
så kom då höstregnet, äntligen. Ett par små strömavbrott, med medföljande oro för uppkoppling och innehållet i frysboxen, lyckades inte lägga sordin på lyckokänslan nu när skogen blivit upplyst underifrån av gula löv, och dofterna, åh dessa ljuvliga dofter som påminner om saker man hunnit glömma under de 1,5 månaderna vi har varit utan regn, triggar näsan och hjärnan och de små, grå celler som bor där inne att forma ansiktsmusklerna till ett brett leende. Lycka.

Tänker på hur bortskämd man är, i ett land där vatten är en självklarhet. Åtminstone om du bor i en stad. Jag skulle kunna orera över den tunnel som ska föra vatten tvärs över Skåne, från Smålands inland till de rika städerna i sydväst, och kalla företeelsen kolonial. Eller så skulle jag kunna raljera över fördelningspolitikens utposter, på hur vissa betalar enorma summor och väntar på att bli lottade för att få springa en marathon, när det finns människor som flyr mellan länder med sina barn och den sista gnuttan hopp i det lilla bagaget. Men att orera och raljera är trist, särskilt om man föredrar helheten och tycker att det är alldeles för stort fokus på detaljer. Detaljer detaljer, allt går ut på att skymma det viktiga i livet. Samvaro, sällskap, umgänge, gemenskap - kärt barn har samma namn.

Ja, jag har sett filmen, och ja, den grep an hjärtesträngen och tonen fick körteln som ligger alldeles intill tårkanalen att producera saltvatten. Saltvatten som det går att framställa energi av. Kvinnor i Afrika har prisats för att ha gjort batterier med hjälp av urin och det går att läsa att även andra kroppsvätskor, som tårar, blod och sädesvätska kan aktivera batterier och skapa energi. Det är fantastiskt. Liv är fantastiskt. Och när man tänker på hur mycket en morgonkram kan ladda din dag så inser man hur viktigt det är med liv, att det är liv som ger hopp och styrka. Ändå väljer några viktiga nyckelpersoner en helt annan väg. Makt och liv tycks mig olika sidor av samma mynt. Mänsklighet är styrka, mänsklighet är råhet, mänsklighet är kärlek, hopp och hat i en och samma enhet och det skrämmer att aldrig veta vem du möter av de båda, ändå gör nyfikenheten att vi når fram till varandra, som väl är. Slumpen, det oberäkneliga, magkänslan eller instinkten är känslor som aldrig kommer att kunna digitaliseras eller förutses, hur mycket tekniker än försöker.

Liv är makt att påverka, så använd det klokt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar