tisdag 9 oktober 2018

Lycka


Dessa härligt ljumma och lagom fuktiga dagar är som gjorda för utevistelse. Har man tur så är man ledig och kan ägna dygnets alla ljusa timmar åt att ta vara på tiden. Igår tog jag hand om trädgården, la gammalt spån på odlingsbädden och rensade ut lekstugan så att jag får plats med kaffeveden som ska klyvas. Sedan staplade jag den sista veden som hade hystats in i skogsförrådet innan det blev beckmörkt, och fick även de två skottkärrorna och big-bagen full med flis, in under tak. Den där stora påsen var litet svårmanövrerad, och eftersom jag inte lyckades att få upp den på skottkärran drog jag den från parkeringen hela vägen genom skogen, men nu står den där, prydligt, och väntar på att tömmas. Flis är utmärkt att tända brasorna med, och inte mycket energi förfars.

före stapling och flispåse
 Det blev en del pauser, möjligen litet för stort kaffeintag, men jag fick faktiskt klippt gräset med. För första gången i år växer det gräs utanför österfönsterna, och nu täcks hela mattan av gröna strån. Till och med bäcken har en liten vattenskyla sedan snart två veckor tillbaka, och igår kunde jag notera att vattnet rör på sig igen, visserligen tyst, men ändå.


När man är utomhus hela dagen går tiden fort, och tiden som passerar markeras av pauser. Lunch, kaffe och vatten intas med jämna mellanrum, och så känns det som om jag inte hade gjort något alls. Det syns dock, tydligt. Jag går flera rundor och beundrar utsikten. Där vedförrådet stod tomt för tre dagar sedan är det nu fullt av staplad ved och flis i ordentliga rader. I vedförrådet ute vid vägen vilar de tyngsta klamparna som ska bli kaffeved, och i lekstugans hörn står nu två sopsäckar flis, en plastback med färdiga tändstickor som tösen högg upp förra helgen, och en hylla med sågade bitar av gamla brädlappar som kommer att bli fler tändstickor, efter behov. Golvytan är täckt med gammalt strö och redo för att ta emot en ny säsong av finkluven ved.

Dofter av torr ved och fuktigt gräs, fågelsång och hög solig luft omkring mig. Tösen ringer och säger att hon har fått ledigt från spanskan och kommer hem tidigare. Jag är nog världens lyckligaste.



2 kommentarer: