måndag 11 juli 2022

Erato

Erato, poesins och musikens musa. Edward Poynter 1870

 Idag uppmärksammas folkmordet i Srebrenica 1995 och rapporterna från Ukraina har tagit en hårdare ton. Allvaret skärps när läsarsiffrorna sjunker, sommaren får inte bli för loj. En ekonom på radio säger att den ekonomiska regressionen är bra eftersom skillnaderna mellan inkomster är för hög och medelklassen har för mycket pengar. Historiskt sett har så många aldrig kunnat resa eller handla så mycket som idag. Taxonomi har blivit ett ekonomiskt begrepp och är nu ett styrmedel för tillåtande utsläppskvoter. Kostnaden för asfalt skenar (som alla infrastrukturprojekt alltid har gjort). A-traktorungar är hjältar i bemanningskriget. Storbolag tillåts mekanisera i högre grad. IT ska revolutionera vården. Digitala kopior är NFT, icke ersättningsbara. SAS utreder alternativ lagstiftning. En minister åtrår gruvor medan renar svälter och insekter ruttnar i plastbalar. Koldioxidutsläpp ses som en tillgång.

Samtidigt rasar de anlagda bränderna i Amazonas, torkan är nu prehistorisk (1200 år) i södra Europa som eldhärjas och norra Italiens veteodlingar torkar till damm. Podalen och tillflödena är snart helt torrlagda, samtidigt som skyfall och jordskred dödar folket i Kashmir och Afghanistan. I Ukraina brukas den mark som ännu står utom risk för minor, enligt de nyheter jag kan läsa är det den ryska marknaden som mättas, samtidigt svälter Nordafrikas befolkning. Olivodlingarna runt östra Medelhavet brinner. Västbanken, Grekland, hela den historiska grunden för vår jordbrukskultur och bildningskultur står under angrepp. 

I litteraturen jag läser beskriver författarna en era som kallas filosofisk, den dör med industrialismen. Vår nutida era tar över; den ekonomiska. Arrogansens tid.

 

Samhället är ett aktiebolag vars ledamöter kommit överens om att garantera varandra bröd i utbyte mot självbestämmanderätten. Vad som främst efterfrågas är konformism. Självtilliten är dess fiende. Man älskar inte sanningen, man älskar sedvänjor och namn. 

        - Ralph Waldo Emerson 1841



Jag läser Naturen och andra essäer av Ralph Waldo Emerson, och Lotte i Weimar av Thomas Mann.

Kashmir - Led Zeppelin 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar