söndag 27 januari 2019

Spin-off!

Stefan Dimle invigningstalar

Där utanför vräker nu snön ner, och torpet har fått en riktigt skön innetemperatur efter nära en veckas försumlighet. Men, det var som jag brukar säga; värt det!

Delar av bokförlaget Bulleribock i atriet

 Igår gick vernissaget av Hans Arnoldutställningen av stapeln, och vilken uppslutning, och vilken fest det blev!
In i sista minuten skapades texter, bilder rätades upp och sattes in i montrar, strategier utmejslades och intervjuer gavs. Men när klockan slog ett kunde den köande klungan av förväntansfulla besökare äntligen ta del av de dignande bord av snittar och godis, som konstföreningens styrelsemedlemmar hade skapat och dukat upp i entrén.

För första gången sedan konsthallens öppnande för 15 år sedan var hallen full till bristningsgränsen, ingen ville ge sig därifrån! Under hela tiden fram till PRE-premiären av Micke Engströms snart legendariska film Hans Arnold - Penselns häxmästare minglades det bland VHS-nördar, konstnärer och nyfikna hitresta, och såklart bosatta, Arnold-intresserade människor av alla åldrar och klasser. Det köptes, och skrattades, och diskuterades, och berättades anekdoter, och fotograferades så att det stod härliga till. När filmen startade kl16.00, fylldes även musikskolans lokaler till bristningsgränsen av människor som bara inte fick nog, och efter det rörande vackra slutet gavs det tillfälle att köpa mingelbiljett för att runda av med litet trivsamt bubbel och god mat på mysiga Norrehus.

Själv ägnade jag hela kvällen åt att mingla runt bland alla dessa älskvärda supernördar och kännare och det var längesedan jag kände mig så hel som människa. Trött ända in i märgen, ja, men så lycklig, så lycklig.

alla var där

Redan för ett år sedan, när jag tog upp idén med en Arnold-utställning under konstgruppens möten, och senare kontaktade Stefan Dimle och ställde frågan, förstod jag att detta skulle bli en succé. Det fanns en mängd tillfälligheter som skulle kunna vägas in, så nu gällde det att få alla övriga i vagnen. Vägen har visserligen varit både vinglig och lång, men tack vare Klippans kulturutvecklare Lotta Andgren, som gav Åsa och mig helt fria händer redan från start, fanns ingen tanke på att ge upp.


Micke Engström, såklart
Filmen, som hade tagit Micke Engström 13 år av research och idogt klippande och letande i arkiv att framställa, var i det närmaste klar då, men luften hade gått ur projektet en smula. Finanser saknades.
Alla som har skapat projekt vet hur mycket som står på spel efter allt slit. En dag ska barnet ut i världen och stå på egna ben, liksom! En utställning om Arnolds hela gärning var precis det som behövdes för att ge projektet boost nog att färdigställas. Med ett nytt fokus på Hans Arnold stod nu plötsligt finansiärer i kö för att hjälpa till.

Åsa, som hade kroknat på att vara ordförande i konstföreningen, såg utställningen av en älskad konstnär som ett värdigt sätt att avsluta sina år på - och dessutom sammanföll 2019 med två jubileum: Konstföreningen firar 75, och konsthallen 15 år.

ja, alla var där!


Nu står vi här, trötta och glada efter gårdagens fantastiska succé och jag törs nog säga att den här dagen kommer i framtiden att kännas vid som en av Klippans absoluta kulturella framgångar, genom tiderna. Tack till alla som kom och gjorde dagen så oerhört fin! Bättre lön för mödan går inte att finna.



Kulturnytt den 29/1-19 (7.05)
Unik Hans Arnold-utställning i Klippan - SVT
Drakar, Vampyrer, Monster, ofta i svartvitt - Anton Karis för Studio 1, SVT
Folkkäre skräckkonstnären Hans Arnolds konst ställs ut - i Klippan - SR P4 Kristianstad
Häxmästaren Hans Arnolds konst hängs i Klippan - HD
Kulturveckan SvT2, 28/2 2019,  24 min in
Häxmästaren drog rekordpublik - HD 5/3 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar