tisdag 8 januari 2019

Kalenderbitare med prokrastinationsbekymmer

Ö. Ringsjön med lågvatten och gäss
I vanliga fall brukar vintern här i Skåne vara fylld av eldning och vedkånkande, med några snabba avstickare då och då för att undvika att torpen helt kyls ner till grunden. Men ett kyligt klimat präglat av snöyra och isiga vintergator, som vi vanligen brukar kalla vinter, har fått vänta på sig. Jag förmodar att det är på grund av alla klimatförändringar som typiska årstider har förskjutits framåt med en månad. Sålunda börjar vintern för en gammal kalenderbitare med lekskolekalendern i minne, ni vet den med ett klistermärke för varje månad, inte förrän i januari, och hösten avslutas nu i december. *

Gäddängen

Därför har det för första gången gått att fira nyåret på annan ort. Med tanke på all förplägnad, och på värdens generösa sinnelag (trots en rejäl förkylning), ingick även övernattning, med påföljden att vi även firade värdens födelsedag, dagen därpå. Nyårsdagen; denna årets tristaste dag, då släkt, vänner och bekanta ligger med fördragna gardiner och sonar straffet från gårdagens utsvävningar, företogs en trepunkts-vandring runt Ringsjöarnas vackraste utkikar. Bl.a Gäddängen, Östra Ringsjön, storkhägnet och Fulltofta bevistades innan vi blev hungriga och såg fram emot en god bit mat på ett trevligt ställe. Det var just nyårsdag, och alla restauranger och kaféer i nejden var stängda, och höstvinden hade tilltagit till stormstyrka, så vi hann dessutom bli riktigt nerkylda innan vi återvände. Årets första födelsedagslunch intogs därför i värdhemmet, där en mycket god och värmande pumpasoppa plockades fram från frysen och värmdes upp på spisen. Låt mig anteckna ingredienserna, ty detta var en av de godaste soppor jag har smakat:
En hel pumpa, tärnas och rostas, med en gärna stark bit chili, i god olja i ugn, ca 20 min. Lägg därefter allt i en kastrull.
En stor bit råriven ingefära, och god buljong tillsättes. Allt kokas samman under ytterligare 20 minuter, mixas, kryddas efter behag och smakas av med grädde vid behov. Avnjut med en god bit surdegsbröd och härlig, hemmalagrad ale.

*Att vid hemkomsten på nyårsdagen behöva uppleva att den första stormen för året, som inföll den sista dagen, hade rivit ner en telekabel och gjort oss utan kommunikationer, styrker misstanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar