fredag 23 maj 2014

effekten av effektivitet

damens rollator står parkerad utanför gården. Tiden går
som de flesta redan vet så är jag allergisk mot effektivitet, åtminstone sådan som skall ge sken av att verka medfödd men som i de flesta fall handlar om att en inte har tänkt efter om detta verkligen kommit av sig själv. Låt mig utveckla detta.

När jag är effektiv, duktig och produktiv vill jag få bekräftelse från omgivningen. Genom att omvandla resurser till verkningsgrad, helst varor eller tjänster (produktivitet), handlar graden av effekt oftare om en lönelapp, en klapp på axeln från kollegan eller en tumme från kompisen på den sociala mediet, än om att ha utfört något viktigt. Att vara effektiv likställs ofta med att göra något snabbt, gärna i en tävlingsliknande form där inte så ofta konkurrens ingår som anledning och incitament. Effektivitet gäller lika gärna på arbetsplatsen som i hemmet, för när det kommer till att arbeta effektivt finns det hur många hjälpmedel som helst. Nu senast, blev jag bekant med en sida på nätet som kallar sig SuperStart. Denna hemsida är oerhört effektiv, du bara klickar och lämnar sålunda över allt ansvaret för den antagna effekten på någon annan. Gratis är det med. SuperEffektivt. Jag vill inte gnälla, det är en bra sida för den som inte orkar leta själv eller är rädd för att hamna på avvägar i eterns breda stigar men själv tycker jag nog att det som är roligast med nätet är just avvägarna. Det är i avvägarna som jag har möjlighet att utveckla mig, bredda min kunskapsbas och se bortom sådant som gemene man anser vara nyttig kunskap, tycker jag. För hinner, det gör jag.

Effektivitet kan vara oerhört stressande. Tag bonden som behöver ta lån för att öka effektiviteten på sin gård. Hans lån för med sig att han nu måste utöka sin produktivitet för att i slutändan kunna tjäna lika mycket i lön som från början. Men en fin och ny traktor har han ju, och en skinande blank (men oftast tom) silo utanför den enorma maskinskjulet med. De förbipasserande bilarna och de närmaste grannarna är säkert mäkta imponerade. Långivaren skrattar hela vägen.

Min tanke är, att ju mer vi effektiviserar oss desto större är risken att vi faller in i en väg som redan är utstakad, av någon annan. Vi blir snävare. Mer lika. Effekten av effektivitet blir att vi stannar i bredd och utveckling och detta, om något, är en paradoxal slutledning av ett ord som har misshandlats och utnyttjats i organisationsteoretiska syften. Jag hävdar att motsatsen borde vara effektivast i längden. Att dela med sig av arbetstid, låta levande människor vara mer delaktiga i utformningen av våra samhällen och inse att en app, en diskmaskin eller en startsida inte hjälper oss att bli bättre på att se om varandra. För ungefär 150 år sedan arbetade bönderna i Skåne i arbetslag och delade på maskinpark, arbete och fritid. Sen kom jordreformerna, och bönder som tidigare hade bott i tätt sammansvetsade byalag tvingades att flytta ut till sina tilldelade fält. På lagom avstånd, så att konspiration och egenmäktigt förfarande kunde undvikas. Effektivt skulle en del av oss tycka, än idag.

Så jag fortsätter min lilla revolution mot duktigheten i de sociala medierna och hoppas att den som läser inser att tiden vi har en dag tar slut. Och att Tiden är det upp till oss själva att fördela, så fördelaktigt (f.ö. ytterligare ett ord som skulle må bra av en dissektion) som möjligt.


Whisper In Your Soul - Gov't Mule feat Grace Potter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar