|
Brett Walker,
2face |
att fotografera är kul, det tycker de flesta idag. Med teknikens framsteg kan kreti och pleti ta fantastiska bilder, bildredigera och förstärka, skärpa upp och förstora. Det är en barnlek... men att en bra bild är så mycket mer än teknik, det vet vi alla.
Vad är då en bra bild, om inte alldeles subjektivt och personligt?
För att bli berörd av en bild krävs att hjärnan får arbeta. Som bekant är hjärnan och fantasin vårt största erogena centra, doftsinnet och huden kommer nära därpå. Hjärnan ser till att sammanställa impulserna och här blandas intrycket med minnen, inlärda och erfarna. En gång i tiden handlade fotot om teknik, och var i första hand ett manligt attribut. Det finns feministiska teoretiker som valt att jämföra objektivet och kameralinsen med det manliga könsorganet, vilket i sig är en intressant synvinkel eftersom den öppnat för vidare forskning om seendet och om viljan att behärska det sedda, men idag fotograferar även kvinnor i lika stor utsträckning. Vi har blivit emanciperade, fotografiskt. Faktiskt i större grad sedan mobilkamerorna gjorde sitt inträde i det dagliga livet, eftersom detta erbjuder användaren möjlighet att ta billiga snapshots av vardagen. På väg till jobb, på promenad, i bilen, vid matbordet - alla har vi sett och tagit del av dessa dagboksanteckningar, inte minst på fb.
Snapshots har satt spår på konstfotografiet, som gärna kornar upp och smetar ut bilderna till Baconska kompositioner. På senare tid har jag bekantat mig med amerikanska fotografer på fejan, Brett Walker från San Fransisco är en av dem. Hans bilder är något så svårt som porträtt av människors inre och han använder ofta dubbelexponeringar och blandar olika roller på ett sätt jag aldrig förr skådat. I Walkers porträtt ser jag ett intresse för sig själv, morbiditet, beklagan, skönhetstörst och dödsfruktan. Brett Walkers porträtt är alla självporträtt, skapade av en distanserad fotograf med hungrande blick efter skönhet i en värld som inte vill förstå och inte orkar. Det är som om Walker vill säga oss att vi inte skall låta oss bli lurade av linsens rättframhet, att allt vi ser är förgängligt och inget är som vi tror. Ett foto är en plåt, en yta, ett skönt objekt och skapat genom distans - inte närhet. Denna diskussion är en fortsättning på modernismens förhoppning om att kunna tränga in i en annan människas själ. Den slutgiltiga punkten är insikten om att vi är individer och måste inse det för att kunna leva i ett komplicerat och snävt samhälle.
Jag håller inte nödvändigtvis med, men förstår och älskar hans komplicerade tematik. Kanske är det därför jag sökte mig till landet?
Zappa - Jam