fredag 24 maj 2024

bubblare


 Det är skönt att leva i en bubbla, man blir inte motsagd och hjärnan slipper varva. Det kan dessutom vara bra för hälsan att koppla av från bruset. I dagarna har mina mediekanaler skakats av uppgifter om SD:s trollfabriker och alla kanaler vänder sina ekolod mot samma håll. En liten sansning vore kanske på sin plats, eftersom vi vid detta laget borde veta vem som vinner på smalspåriga debatter och att väldigt mycket mer står på spel inför stundande EU-val. Klimatförändringarna, till exempel, som är orsaken till varför trollfabrikerna föddes. 

 Låt mig förklara: Det finns för närvarande inte en människa i vår upplysta värld som inte känner till klimatförändringarna idag, detta har varit huvudfåran och på agendan sedan Greta Tunberg visat för världen att även en skolflicka har en röst i ett demokratiskt styrelseskick. Och som vi vet; när något öppnar upp för debatt kring rätt och fel, kommer även röster att samlas kring polerna. Idag syns det med klarhet hur polerna kring den föreställningsvärld som vi traditionellt har kallat höger-vänster, eller reaktionär-progressiv har missat det jordiska perspektivet. Det beror på hur den politiska organiseringen kring arbete och kapital har sett ut sedan 1700-talet, en begreppsbild som är fast i en antropomorf och människofixerad omvärld. För första gången har jag i en debattartikel nyligen kunnat läsa att politiker från Moderaterna öppet sätter det mänskliga behovet framför allt. De anser alltså att människan, som vore hon något annat än jordbunden, måste göra intrång på omvärlden för att nå välstånd. I viss mån är det nog riktigt, om man är kapitalistförespråkare är det fullständigt korrekt att säga så, eftersom allt annat vore en lögn. Kapitalism och demokrati hänger tätt ihop, relationen består av en symbiotisk kedja av sammanhang där flertalet av länkarna är dolda. Redan under antiken innebar demokrati att fåtalet skulle kapitalisera på flertalet, och detta skulle vara gott och generera fördelning enligt en drop-down-effekt. Jobb först, frihet sedan, så var den politiska parollen. Eller är. Men det perspektivet missade mycket, bl.a vad som ansågs vara jobb, och med tiden kunde man även tycka att den som kunde ackumulera mest och styra flest med hjälp av trons makt var framgångsrik. Idag kallas det där förtroendekapital, men det är fortfarande en fråga om tro och vilja. Nog är det hokus pokus alltid, för visst är det märkligt att svenska politiker idag kan stå och säga att människor står utanför det jordliga - och få folk att tro på det. Politik är i och för sig inte realistiskt, även om det ofta utger sig för att vara så, särskilt när de värsta lögnerna grasserar. Ofta undrar jag om inte våra nuvarande politiker är demokratins värsta hot.

När vi nu står inför något så oerhört som insikten om att jorden är ändlig, och när vi vet att det är vi själv som sågar på sittgrenen, ja då finns det tydligen bara två alternativa vägar för en politiker att gå. Antingen så förnekar du och vinner röster genom att lura folk att jordens resurser inte alls är begränsade, eller så ger du ditt förtroendekapital åt en svårsmält sanning och erkänner att jorden inte räcker till för att slösa på, att så många som möjligt ska kunna få plats, och att även en politiker ingår i en värld av mångfald av röster med skilda behov. Det finns en viktig distinktion mellan vad som är globalt och jordligt, även om dessa båda begrepp har blivit sammanflätade i samhällsdebatten. Det ena är individfokuserat och reduktionistiskt eftersom det ser saker och ting från ovan, medan det andra är lagt åt det nära och gemensamma. Det är väldigt tydligt när allt fler människor måste förflytta sig, ändra sina levnadsvanor och hela kulturer försvinner på grund av klimatförändringarna (som vi européer i högsta grad är skyldiga till). Men det har också visat sig att jorden själv har agens. Den jord som beskrivits som ägd av människan, är ta mig tusan befolkad av en mängd jordlingar och livsprocesser, vilka nu ger svar på det tal som Greta och klimataktivisterna har varnat för. Denna nya politiska axel pekar direkt på det jordbundna perspektivet och visar klart och tydligt att vi själv är jordbundna varelser, och detta perforerar de båda gamla dikotomierna likt en pil genom hjärtat.

 Grundförutsättningarna för liv; det vi kallar reproduktionsprocesser, har inom vår gamla slitna politik ersatts av en vulgär variant kallad produktionsprocesser. Där är det bara ett krasst fåtal som får plats. Att vi nu bevittnar en extrem fördelningsklyfta, och att allt färre binder till sig ett allt större kapital i tron att kapitalet är det som får oss att överleva, är en konsekvens av denna gamla politik. Vinna eller försvinna. Överblicken vi fått med hjälp av kontrollenheter, styrning och förvaltning måste gå att omjustera och kalibrera till förmån för fler röster och perspektiv än vårt mänskliga innan aska och förvirrande siffror är det enda som återstår.  

 

Låt mig vara extra tydlig: klimatförnekelse gynnar en liten ekonomisk elit som är lika övertygad om att vi står inför ett klimatrelaterat öde som klimataktivisterna. Den stora skillnaden mellan de två är hur problemet adresseras. Klimatförnekareliten när sig på en korkad, rädd och lättlurad väljarbas för egoistisk vinning, medan aktivisterna litar på vetenskapen och den breda intelligensen för allas bästa. Å ena sidan har vi alltså en esoterisk och ljusskygg dödskult som hyllar kriget och äran och som inte drar sig det minsta för att använda lögner och myter för att nå sina dunkla mål, å andra sidan står en godtrogen skara som tror sig kunna vända på skutan med hjälp av kunskap och debatt, inkludering och öppenhet. Själv vet jag vilken skara jag tillhör. Nu vill jag bara säga en sak till: att även en ond dröm går att vakna ur, så ut och använd din demokratiska rättighet på EU-valet den 9 juni, och använd den vist. Vet vad du röstar på, rösta inte bara för plikten. För din röst räknas.


DN:s Peter Wolodarski angående den sedan den 8 april i år nytillträdde generaldirektör för Myndigheten för Psykologiskt försvar, Magnus Hjort. Hjort är en man med rötter i VitMaktrörelsen, som har poddat i högerradikala Epoch Times. Idag arbetar Hjort alltså med uppdrag inom statsmakten att "säkra nyhetsflödet" d.v.s. genom censur och för att strypa den demokratiska tredje statsmaktens olika röster till fördel för den högerradikala - som en lydig fascist. Därför anser jag att Wolodarski har rätt i sak, men tar i för lätt.

I ETC skrev Andreas Gustafsson om Magnus Hjort den 1/12-23

I Flamman skriver Melinda Kandel om en högeragenda som just nu sker inom Public Service. Att PS skulle vara vänstervriden, är en myt


Jag har läst Var landar vi, av Bruno Latour och läser nu Terranauterna. Om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen, av Staffan Bergwik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar