Après nous, le déluge |
Jag undrar om det verkligen inte är fler som undrar över framtidens eskalerande energibehov. För att tänka som jag gör, över hur fördelningen ser ut över världen, och på vad som krävs för att få fram billigt material till tekniska lösningar, krävs ingen doktorstitel i antropologi eller humanekologi. Den gröna omställningen och särskilt den "förnybara gröna industrin" innebär en massiv omdirigering av alla tillgängliga resurser för att kunna fortsätta med svensk stålframställning - en industri som vi redan vet är på fallrepet. Stålet har brädats av alternativa, lätta och starkare material, och det effektivaste, inhumanaste och mest förödande sättet att kriga på - för att vara med och leka krig (och att tjäna pengar på det) är väl själva grejen med att gå med i NATO - är med AI och drönare. Gubevars. Och att koka vatten med kärnbränsle, va? I Norge gavs idag klartecken för gruvdrift på havsbotten. Den gröna omställningen kräver dylika mineral. Det är fördömt.
För litet mer än två hundra år sedan startade industrialismen, och se vart det fört oss; Krigsindustri. Bilindustri. Urbanisering på bekostnad av naturmiljöer. Klimatet förändras. Miljoner år av evolutionära sammanhang rubbas. Matbrist, vattenbrist. Snabbare och fortare ska det gå, det är som om hastigheten har gått mänskligheten på hjärnan. Ja, en del av mänskligheten. En pytteliten del. Resten får bara åka med, kosta vad det kosta vill.
Jag behöver inte gå över ån efter vatten för att peka ut orättvisor, inte heller behöver jag göra det för att se korruption, maktfullkomlighet och ren och skär ondska*. Om man kan välja livsstil, vilket många i vårt pyttelilla land med enorma energikrav faktiskt kan och bör, så ska vi vara jävligt försiktiga med hur vi prioriterar. Det gäller alla. Att skala ner sina krav, få mer tid för annat hänger intimt ihop. Det som Hartmut Rosa kallade resonans innebär tid för kvalitetstankar. Vi måste lära oss att ställa de kraven.
Vårt viktigaste livsmedel fick upprättelse med domen som föll idag. Grattis till Pfasföreningen. Och för egen del fick förtroendet för det goda samhället en liten knuff i rätt riktning. Det var på tiden.
Jag läser Nakba av Bernt Hermele med foton av Cato Lein.
*DN: Hur kriminella nätverk kan äga samhällskritiska byggnader, (Domstolen i Södertälje)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar