onsdag 8 januari 2020

om att avkoda sin historia


Arkeologer och konstvetare sysslar med att animerande berätta om historiska händelser som handlar om människans utveckling och tro, och behandlar ting som går utanför det upplysta ratiot. Ratiot är det omedelbara förhållande som åskådliggörs med hjälp av matematiken, och har skapat ord som värde, mervärde, och mycket-mervärde och samtidigt gjort oss räddare än någonsin. För visst är det så, att där ljuset faller som starkast uppstår de djupaste skuggorna? Upplysningen gav oss ljuset i vetenskapen och kategorierna, men påvisade samtidigt skillnaderna. Kategorisering innebär uteslutande, och är en rationell värdering av det vi människor vill se som användbart och därför värdefullt. I talet om att utjämna är det topparna och dalarna vi åskådliggör, och när det pratas om jämlikhet är det skillnaderna vi menar. Upplysningen tar vid där människan förlorat sin tro på godhet och ordning, ja upplysningen är ett uttryck för misstro skriver Olga Tokarczuk. Tillväxt är en avhumaniseringsprocess, säger jag.

Om människan bör använda sig av det dyrbaraste hon har, det vill säga förnuftet, då spelar inte sådant som hudfärg, familjebakgrund, vilken religion man bekänner sig till eller ens kön längre.


På morgonens radio talades det om yrkesskolornas vikt, och man påpekar speciellt fyra skolor som nu får utökat stöd för att man vill öka tillgängligheten. Samtidigt har det i Sverige aldrig funnits så få hantverksskolor som idag. Hantverksskicklighet är något vi importerar, och design är fördyrande.
Jag noterade på vägen till Humlebæk att elstationerna i Danmark är utformade som mycket små och vackra kuber och smälter in i omgivningarna. Här omkring skymmer de stora elstationsklumparna gärna gamla kulturbyggnader, och vägen där eldragningen går är utmärkt med pinnar i elakt lysande gult. Teknik går i Sverige före skönhet, ja om skönhet ens noteras. Rationellt ska det vara, för mätbarheten är en dygd.
Jag undrar hur framtidens arkeologer tänker då de står framför högarna av vridet ledningstrassel, plastbitar och vittrad betong. Kanske tänker de på vår civilisations relationer, tankar, känsloliv och umgänge på samma vis som Wall-E gör när han kastar förlovningsringen över ryggen och istället sparar den lilla asken med gångjärnslock. Den mekaniserade tidsåldern, så torftigt deras liv var då.

Upplysningen har mer gemensamt med vetenskap, med abstraktionen, medan kulturen utgör en fulländning av de mellanmänskliga kontakterna med hjälp av ord, litteratur, konst och musik.



Citaten är hämtade ur Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk (s. 154), och P1 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar