tisdag 28 augusti 2018

Golden Sun

Det finns en mycket vacker, dansk kaffeservis från Bing & Gröndahl som populärt går under namnet "Golden Sun". Förmodligen har den fått namnet en gång på grund av den breda bården av rent guld som enkelt men generöst löper utmed servisens i övrigt odekorerade fat och kanter. Koppen är präktig till omfånget, den är rundbottnad men står stadigt och tryggt på sitt lilla, lätt underdimensionerade, fat. Hänkeln sveper lik en förgylld svanhals upp över den mjukt utvikta kanten och pöser nästan över bredderna på det lilla fatet. Det är en arkaisk form, enkel och tidlös, samtidigt kraftfull i sin sparsmakade men grandiosa lyx. Godset är varken tjockt eller tunt, faktiskt alldeles lagom, och formen bestämmer inte innehållet - således är koppen så långt från funkis man kan komma, ändå fullständigt överlägsen alla andra koppars funktionalitet. Du kan dricka choklad och te och kaffe ur den, med lika stor glädje och utan att innehållet röjs för din bordsgranne.

Klismos i Nicolai Abildgaards tappning

 Svepande, antikiserande former är typiska för den danska borgerlighetens smak, särskilt för biedermeiertiden. Stilen revolterade ursprungligen mot krig och ballade under en tid full av oro, och handlar därför om trygg hemtrevnad, hygge. Danskarna har sedan slutet av 1700-talet odlat intresset för det stora i det lilla, och naturmaterial och praktiska användningsområden parat med ett gott öga för människokroppens proportioner har alltid stått högt i kurs hos de danska formgivarna.

Googlar du Golden Sun får du troligen upp resultat från en japansk spelserie i första hand, men lägger du till Bing förvandlas resultatet och du hänvisas till nordiska auktionssidor istället. Denna magiska försäljningsstatistik, kallad osynlig hand, pekar först på sådant du kan köpa på nätet, historik och bakgrund får du slå i gamla dammiga böcker. Nåja. Gemensamt för träffarna på nätet är att nästan alla katalogiserar servisen som formgiven av Sigvard Bernadotte. Herr Bernadotte levde mellan 1907 och avled 2002 och levde ett långt liv som formgivare av ditten och datten och kunde ståta med åtskilliga prestigeuppdrag, som exempelvis det välrenommerade huset Georg Jensen i Köpenhamn. Däremot finns det inga belägg för att han arbetat för Bing & Gröndahl, inte heller finns det något som får oss att förstå när servisen dök upp första gången.

Bing & Gröndahls största säljsuccé genom tiderna är servisen som populärt kallas Måsen, eller Blå måsen. Så populär har den varit, att den stod i så gott som var mans hem i Danmark och i varannat hem i Sverige under mitten till slutet av 1900-talet. Av den anledningen (och för att man gjorde mindre och sämre satsningar på formgivare än Den Kongelige Porcelænsfabrik), har andrahandspriserna på Bing dalat markant på senare tid. Det hänger ihop med att jämförelsen av material är så enkelt att göra på nätet, och för att formgivna föremål tenderar att vara attraktivare, snyggare och mer genomtänkta. Såklart. Dessutom blir sådant som länge har varit populärt lätt skamfilat och tråkigt. Konglig Dansk köpte upp Bing & Gröndahl 1987 och heter idag Royal Copenhagen. Företagsnamn har en tendens att hänga kvar länge, precis som ett skamfilat och triststämplat rykte, så påhittiga individer ryckte in. Med hjälp av googles magiska spö är nu servisen för evigt förknippad med en individ, vars rykte och kungliga namn har skapat priser utöver det vanliga. Snipp snapp snut, så var sagan slut. För ingen vill väl ändra på en framgångssaga...


4 kommentarer:

  1. Denna kopp heter ej Golden Sun. Den heter Antik polert guld. Saknar känd skapare

    SvaraRadera
  2. ja, att namnet är påhittat precis som att designen skulle vara av Bernadotte är en känd skröna, som jag skriver är det marknaden som har döpt den... Tack för det rätta namnet, det kände jag inte till!

    SvaraRadera